FRDK opfordrer L&F til at komme ind i klimakampen

L&F er ved at tabe muligheden for at gøre landbruget til en vigtig medspiller i klimakampen. Især ved at overse den reducerede jordbearbejdning. Passiviteten blev for alvor tydelig på L&F’s delegeretmøde forleden, vurderer formand for FRDK, Henrik Terp.
Henrik Terp
Formand for FRDK, Henrik Terp, vurderer, at landbruget kan nå langt længere i klimakampen ved at kigge på, hvordan vi dyrker vores jord. Det fokus savnede han i dag på L&F’s delegeretmøde, hvor formand Søren Søndergaard ellers opfordrede til at være nysgerrig. – Det kunne man med fordel være på carbon farming, lyder det fra FRDK-formanden.

Landbruget kunne for alvor have været med til at sætte dagsordenen for, hvordan Danmark når klimamålene i 2030.

Men dansk landbrug har sovet i timen.

Det vurderer formand for FRDK (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark) Henrik Terp, efter at have overhørte deba og beretninger på årets delegeretmøde i L&F i Herning Kongrescenter forleden.

Her ventede han forgæves på at høre om reduceret jordbearbejdning, der stort set ikke blev nævnt med et ord i indlæggene.

– Men der blev dog nævnt i en indskudt sætning, at der er mulighed for at lagre kulstof i jorden, siger Henrik Terp.

Jordbearbejdningen er den lavthængende frugt
Den reducerede jordbearbejdning overses i L&F-systemet. Og det til trods for at hver femte hektar i Danmark i dag dyrkes uden plov.

– Vi har her en særdeles lavthængende frugt, som leverer på samtlige klima- og bæredygtighedsparametre, siger formanden.

Han peger på, at reduceret jordbearbejdning mindsker udledningen af klimagasser og næringsstoffer og bidrager til en større biodiversitet.

– L&F burde i højere grad kigge på den reducerede jordbearbejdning, som både FAO og EU’s klimapanel peger på som en løsning i forhold til at nå en 0-udledning i 2050, siger han. 


L&F bør have en klimasektor
Allerede sidste år påpegede han nødvendigheden af en egentlig klimasektor i L&F på lige fod med de andre sektorer som svine-, plante- og kvægsektoren med flere. Det gjorde han igen i år.

– Det er ikke tilstrækkeligt, at vi har lagt klimadelen ind under vores viceformands ressortområde, siger han og tilføjer:

– Vi er i landbruget simpelthen nødt til at markere meget tydeligere, hvor meget landbruget kan bidrage med i klima-sammenhængen. De politikere, der netop er valgt til Folketinget, ved jo slet ikke, hvad det er, vi arbejder med i erhvervet, siger formanden ovenpå dagens debatter i kongrescentret i Herning.


Venter passivt på at CO2-afgiften rammer
FRDK råbte også sidste år vagt i gevær i forhold til en CO2-afgift. Men foreningen mangler stadig at se handling fra L&F’s side.

– Der er vist ikke længere nogen tvivl om, at CO2-afgiften kommer, og vi opfordrede allerede sidste år til, at landbruget selv tog teten og bød sig til i forhold til udformningen af en CO2-afgift for at afbøde de værste slag for erhvervet, men vi har ikke set megen handling, siger Henrik Terp og fortsætter:

– Jeg er bange for, at L&F og dermed hele vores erhverv, er blevet hægtet af.

Han tilslutter sig Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, der var gæstetaler ved mødet.

– I skal beslutte, om I vil stå med armene over kors eller spille med. Kom nu med jeres løsninger og forslag, så vi sammen kan sikre, at dansk landbrug kan gå forrest i den grønne omstilling, sagde Venstre-politikeren.


Pløjefri dyrkning virker her og nu
Der skal endnu meget udvikling til, at L&F’s løsninger Biochar og Skyclean kommer i drift og begynder at reducere landbrugets CO2-udledning.

– L&F sætter hele sin lid til Biochar og Skyclean, og det er da bestemt teknologier, vi skal satse på i fremtiden, men der går lang tid. Lad os i stedet satse på noget, der kommer landmændene til gode nu og her, siger formanden og peger på reduceret jordbearbejdning.

– Vi skal have et langt større fokus på mulighederne i kulstoflagring i jorden. Vi skal have mere dansk forskning på området, og vi skal blive endnu bedre til de pløjefri systemer, siger han.

FRDK opfordrer derfor L&F til at tage fat i de biologiske processer, landbruget er herre over.

– Kulstoflagring i jorden virker fra Dag 1. Det er et virkemiddel, der vil få effekt her og nu, siger Henrik Terp.


Industrien løber med landbrugets indsats
Formanden opfodrer desuden L&F til at sikre, at CO2-gevinsten ved Biochar og Skyclean går til landmanden.

– Vi har allerede set, hvordan biogas-branchen og halmvarmeværkerne er løbet med CO2-gevinsten, og jeg frygter, at industrierne bag biokul og grønt flybrændstof igen løber med gevinsten, hvis landbruget ikke er proaktivt, siger han.  

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.