Artikelforfatter

FRDK inspirerer Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen fik gode oplevelser og masser af inspiration, da de kom på besøg hos FRDK-bestyrelsesmedlem Niels Hansen
Forleden var 33 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen på inspirationstur hos FRDK-medlem Niels Hansen, Haslev.

Fredag den 22. september var Landbrugsstyrelsens projektafdeling på udflugt – og turen gik til Niels Hansen ved Haslev. Formålet var at høre om Niels erfaringer med conservation agriculture, at se på efterafgrøder og at høre om CarbonFarm-projektet, som de medfinansierer.

33 medarbejdere ankom hos Niels, fulde af nysgerrighed og positive forventninger til at høre om praktiske overvejelser og udfordringer ved CA og de mange efterafgrøderegler.

Niels startede med at fortælle om hans ejendom og rejse mod regenerativt markbrug. Det er en overbygning på CA-systemet, som indbefatter udpræget jordnørderi og fremstilling og anvendelse af kompost.

Som Niels fortalte, skal man nulstille meget af sin lærdom, når man kaster sig ud i reduceret jordbearbejdning – og det skal man sådan set gøre igen, når man går mod regenerativt markbrug.


Fagligheden er vigtigere end datoen
Nye erfaringer skal høstes og indimellem er der lærepenge der skal betales. For eksempel når glyphosat inden etablering af efterafgrøder undlades, hvorefter de kan kasseres, på grund af for stor andel af ukrudt.

At efterafgrødereglerne således kan skubbe mod større anvendelse af glyphosat, er nogle af de udfordringer med reglerne, som Landbrugsstyrelsen fik indblik i.

Ligesom datotyranniet, hvor senere og godt etablerede efterafgrøder kan blive bedre i et år som i år, hvor høstvejret drillede og rettidige efterafgrøder blev dårligt etableret.


På vej til mindre planteværn og gødning
Niels er bestemt ikke en typisk landmand. Han har stor fokus på livet i jorden og er blevet fanget af en ny verden under jorden, hvor nematoder, amøber og svampehyfer udfolder sig under det indkøbte mikroskop.

Håbet er, at komposten kan fremme en større diversitet i jorden og andel af svampe, som derved kan øge vand- og næringsstoftilgængeligheden og udkonkurrere sygdomsfremmende mikroorganismer, så der i fremtiden kan anvendes mindre af både gødning og planteværn.

Gæsterne fik en introduktion til FRDK, det faglige og politiske arbejde og baggrunden for og udvikling af FRDK-shoppen.

Jeg fortalte om de spændende forsøg og resultater i CarbonFarm-projektet, og Landbrugsstyrelsen udtrykte stor interesse og imødekommenhed overfor foreningens mål om at fremme den sunde dyrkningsjord – med udgangspunkt i en god økonomi for vores medlemmer.

Niels Hansen viser sin kompost og fortæller om fremstilling og anvendelse.
I marken fortalte Niels Hansen om direkte såning og den positive effekt på jordstruktur og regnorme

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.