FRDK arbejder også på europæisk plan

Der var for nylig generalforsamling i den europæiske pløjefri forening ECAF, hvor bestyrelsesmedlem Niels B. Hansen var FRDKs repræsentant.
ECAF generalforsamling 2023 forår
ECAF generalforsamling 2023 forår

FRDK er medlem af ECAF (European Conservation Agriculture Federation), der er en paraplyorganisation for 19 europæiske pløjefri foreninger.

Foreningen arbejder for at fremme de pløjefri systemer og laver blandt andet lobbyarbejde overfor politikerne i Bruxelles.

ECAF har netop afviklet deres årlige generalforsamling. Det blev holdt i Bari, som ligger i Syditalien, og FRDKs repræsentant var bestyrelsesmedlem Niels B. Hansen.

– Det var en trættende, men fantastisk tur, hvor jeg mødte alle de engagerede mennesker, der hver dag arbejder for CA. Nogle få er landmænd, andre er konsulenter, forskere eller professorer, fortæller Niels B. Hansen.


ECAF i Bruxelles
Arbejdet i foreningen har ført til, at ECAF nu er en del af en ekspertgruppe, som EU-direktoratet har nedsat. Ekspertgruppen arbejder blandt andet med at udarbejde og gennemføre politiske initiativer og lovforslag, som skal fjerne CO2 fra atmosfæren. De skal fremme udveksling af erfaringer og udarbejde modeller for certificering, kvantificering, overvågning og rapportering med videre.

Efterfølgende skal gruppen være behjælpelig med at gennemføre EU´s lovgivning og politik på området.

De andre landbrugsrelaterede medlemmer i ekspertgruppen er EU’s landboorganisationer og organisationer for økologi.

Italien
Det er slående, hvordan klimaet ændrer sig fra lille Danmark og til Sydeuropa. Der bruges ingen efterafgrøder af frygt for udtørring, men der er heller ingen læhegn. Fotos: Niels B. Hansen.
Som det fremkommer af billedet er landbrugsjorden i Italien opkøbt af investorer, og landmænd er kun forpagtere. Derfor står alle de gamle ejendomme tomme og forfalder. Man kan jo frygte noget lignende kommer til Danmark.

Hvad er ECAF?

  • ECAF, European Consevation Agricuture Federation, er en sammenslutning af 19 landes foreninger for CA, eller pløjefri dyrkning
  • Landene er Østrig, Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Irland, Italien, Moldova, Portugal, Rusland, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Schweiz, Tyrkiet og Storbritannien.
  • Der arbejdes for at:
    • Informere samfundet om de teknikker der gør det muligt at bevare landbrugsjorden og dens biodiversitet samtidig med kat man fremmer landbrugsproduktionen
    • At tilskynde til udvikling, undervisning og undersøgelse af ethvert aspekt relateret til planteavl samtidig med man bevarer biodiversiteten i landbrugsjorden
    • Søge alle former for aktiviteter for at nå de ovenstående mål.
  • Inde på ECAF´s hjemmeside https://ecaf.org/ kan man bl.a. finde en masse videoer og dokumenter om CA-dyrkning og efterafgrøder, og man kan finde beskrivelser af alle de projekter, de har lavet. Siden kan ændres til dansk
  • Derudover kan man finde igangværende projekter som:
    • LIFE Agromitiga-projekt, som er tiltag for implementering af CA-teknikker til kulstofbinding. Finde teknikker til beregning af CO2 optag, og dokumentere CO2 effekt, som så kan integreres i internationale regler for verificering og beregning af CO2 aftrykket.
    • H2020 SoLACE er et projekt som skal hjælpe europæisk landbrug med udfordringer som øget nedbør og reducere forbrug af N- og P-gødning. Det indebærer udvikling af nye afgrødegenotyper og dyrkningsmetoder for at øge effektiviteten af vand og næringsstofforbrug.
    • H2020 Agro Fossile Free https://www.agrofossilfree.eu/ er et projekt som skal skabe rammen for interessenter til samarbejde om at evaluere og fremme de nuværende tilgængelige fossil frie energi teknologier og strategier i EU´s landbrug. Det retter sig især til små og mellemstore landbrug.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.