FRDK indstiftede i 2022 prisen ”Det knækkede plovskær”
Det er en ærespris, som gives til personer, der gennem deres virke har bidraget til kendskabet og udbredelsen af pløjefri dyrkning i Danmark.
Det er ikke givet, at FRDK uddeler prisen hvert år. Der skal en helt særlig indsats til, før man kan komme i betragtning.
Selve prisen er en figur lavet ud af et rigtigt, knækket forplovskær. Kunstneren bag, Paw Havsager, kommer fra Vendsyssel og har specialiseret sig i kunst lavet ud af jern.

Prismodtagere:

2022: Søren Ilsøe og Niels Damsgaard

Det knækkede plovskær

Søren Ilsøe har været en del af FRDK så længe, at det ikke nøjagtigt har været muligt at kortlægge, hvornår han blev valgt til bestyrelsen. Men Søren Ilsøe har været med i mere end 20 år.
Han har haft en enorm stor betydning for pløjefri dyrkning og conservation agriculture i Danmark. Han er og har altid været en foregangsmand, og det er imponerende at se, hvor innovativ og nytænkende han er.
Søren Ilsøe implementerede CA på sin egen bedrift længe inden, der rigtig var nogen, der vidste noget om det. Søren Ilsøe er på mange måder forud for sin tid, og i nogles øjne er han også kontroversiel.
Men uden landmænd med den indstilling, så kom vi aldrig videre.
Søren Ilsøe arbejder i dag som specialkonsulent indenfor conservation agriculture hos Agrovi. Han driver desuden ejendommen Knudstrupgaard i Fjenneslev ved Sorø, hvor der er 300 hektar.


Niels Damsgaard var ansat i FRDK som freelance-journalist i 12 år, indtil han selv ønskede at træde tilbage.
Niels Damsgaard har om nogen, med sin utrættelige indsats og iver, betydet meget for FRDK, og han har en stor del af æren for, at foreningen er, hvor den er i dag.
Niels har en energi og virketrang, der er helt uovertruffen, og et enormt gå-på-mod, der har sikret, at FRDKs projekter er blevet fuldført.
Han har haft en særlig evne til at fange både faglige og politiske dagsordner, som vedrører landbrugserhvervet.
FRDK har i mange år nydt godt af den store faglige viden og det politiske engagement samt et imponerende netværk, både nationalt og internationalt.
Niels Damsgaard var i en lang årrække redaktør af Maskinbladet, men har i dag helliget sig sit rejsebureau rejsogoplev.dk, som blandt andet arrangerer landbrugsfaglige studieture. Også i samarbejde med FRDK.


2023: Søren Søndergaard

Søren Søndergaard var en af Danmarks første PløjefriRådgivere tilbage i 2002 og er dermed en af de planteavlskonsulenter i landet, der har allermest erfaring indenfor området. Han var også med til at starte nogle af landets første pløjefri erfa-grupper op.
Søren Søndergaard sad i FRDKs bestyrelse fra 2012 til 2020, og tilbage i 2020 deltog han i udarbejdelse af en rapport om pesticid-forbruget indenfor CA-systemet for FRDK.
Søren Søndergaard var planteavlskonsulent hos Vestjysk, indtil han i 2019 gik på pension. I 2023 blev han freelanceansat hos FRDK som faglig medarbejder indenfor efterafgrøder.

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.