Artikelforfatter

Førstehjælp til kriseramt kartoffel- og roejord

Det våde vejr har mange steder givet alvorlige pakningsskader. Især er det gået hårdt ud over kartoffel- og roemarker. Er skaden sket, eller vil man forebygge skader, er FRDK Sund Jord-løsning en mulighed.
Har det våde vejr givet pakningsskader, er FRDK Sund Jord-løsning en god ide. Til kartoffel- og roesædskifter har FRDK en særlig, nematodehæmmende blanding.

Der er nu gået et år hvor det næsten konstant har regnet. Dermed er det svært at finde tider til markopgaverne, hvor færdsel ikke pakker jorden. Etablering og høst af afgrøderne kræver normalt en del færdsel i marken med tunge maskiner med deraf stor risiko for pakning også i dybden. Den dybe pakning er nærmest umulig at gøre noget ved mekanisk.

Den dybe pakning kan forebygges ved at have gode efterafgrøder, der går dybere end for eksempel græsser gør. Dybere vil sige i 40 til 60 centimer.

Efterafgrøder, der kan opbygge en god struktur i dybden ved at vokse godt ned og samtidig have et godt og forgrenet rodnet, kan forhindre pakningsskader ved, at rodnettet ikke bliver klemt sammen.

Noget der nemt sker i jord uden særlig meget organisk materiale. En jord med meget organisk materiale er sværere at pakke.

Kartoffel- og roemarker er særligt udsat for pakningsskader
Særligt kartofler og roer er afgrøder, hvor der er megen tung færdsel i forbindelse med optagning. Samtidig er det afgrøder, der kan angribes af nematoder på rødderne.

For at hjælpe på begge problemer har FRDK udviklet FRDK Sund Jord-løsning Roer/Kartofler – en blanding, der både opbygger jord og går i dybden. Desuden består blandingen af sorter der for olieræddikes vedkommende hæmmer visse nematoder.

FRDK Sund Jord-løsning Kartoffel/Roer

Info om FRDK Sund Jord-løsning Kartoffel/Roer

  • Blandingen indeholder olieræddikesorten Valencia, vinterært Arkta, alexandrinekløver Akenaton, bitter lupin Azuro, honningurt Angelia, havre Caddy.
  • Olieræddiken Valencia har multiresistens mod nematoder og hæmmer rodgallenematoder. Den vokser godt til og blomstrer sent.
  • Vinterært vil i en mild vinter vokse indtil nedvisning før såning af næste afgrøde og på den måde producere kvælstof og fastholde den til næste afgrøde.
  • Alexandrinekløver udvikler sig hurtigt i sensommeren og efteråret, hvis det er varmt og fugtigt. Den kan producere store mængder biomasse og dermed også kvælstof.
  • Bitter lupins rødder er god til stor dybdevækst, og er derved med til at gå igennem kompakt jord og skabe gode betingelser for næste afgrøde. Det er en nøjsom plante, der klarer sig godt under tørre og sure forhold. Det gør den velegnet i en blanding for på den måde at sikre vækst af bælgplante under alle forhold.
  • Honningurt vokser godt og hurtigt, når der er kvælstof fra bælgplanter, og dens symbiose med mykorriza svampen frigiver fosfor fra jordens puljer.
  • Havre er god til at opsamle kvælstof og give struktur over jorden. Den hæmmer fritlevende nematoder.
  • Generelt er en alsidig blanding hæmmende på skadelige mikrober. En alsidig blanding som Sund Jord Løsning Kartofler/Roer giver mulighed for stor vækst af nyttige mikroorganismer omkring planternes rødder og derved hæmmes de skadelige.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.