Flere end 100 landmænd klar til nye pløjefri erfa-grupper

Flere end 100 landmænd fordelt på 13 nye erfa-grupper for pløjefri dyrkning og conservation agriculture er godt i gang.

I efteråret søgte SEGES i samarbejde med FRDK- Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark efter landmænd, der var interesserede i at komme med i nye erfa-grupper for conservation agriculture (CA) og pløjefri dyrkning.

Interessen var overvældende, og der kom 160 henvendelser.

De interesserede landmænd er nu fordelt i forskellige erfa-grupper ud fra deres interesser. Der er etableret tre grupper indenfor CA, tre specialgrupper indenfor blandt andet grovfoder, og syv grupper for pløjefri dyrkning.

Opstart

Et par af grupperne har haft deres første møder. En gruppe mødtes forleden hos griseproducent Martin Molbo, Ulstrup ved Randers, der driver 500 hektar efter CA-principperne.

Han har full-line produktion med 675 søer og slagtesvin og solgte sin plov i 2017. Han dyrker hestebønner, raps, frøgræs, hvede, vinter- og vårbyg og havre.

– Vi kører så meget no-till som muligt, men vi skal også have nogle udbytter med hjem, sagde Martin Molbo, da han bød velkommen til det første møde i erfa-gruppen, hvor der er 13 deltagere.

Vil videre med direkte såning

Torben Nørgaard, Værum ved Randers, var en af deltagerne i den nye gruppe. Torben Nørgaard har drevet sit planteavlsbrug med 285 hektar pløjefrit siden 2001 og er nu på vej over i CA-systemet.

Han døjer blandt andet med snegle og vil også gerne høre andres erfaringer med forskellige såmaskiner.  

– Jeg har meldt mig, fordi jeg gerne vil videre med den direkte såning. Jeg har ikke knækket koden helt endnu, og jeg kan høre, vi har mange af de samme udfordringer, så jeg håber, jeg kan få noget inspiration til at løse udfordringerne, siger han.

Kører gerne 140 kilometer

Deltagerne i den nye gruppe kommer fra et stort geografisk område med deltagere fra både Videbæk, Holstebro, Thisted, Bindslev, Djursland og Randers-området.

De har alle tilkendegivet, at afstand ikke er noget problem, så længe de kan komme med i en erfa-gruppe med andre med samme fokusområde.

En deltager, der havde kørt langt, var Klaus Knudsen, der havde taget turen fra Thisted til Randers for at møde ligesindede. Han driver 300 hektar, producerer 1.600-1.700 fedekalve årligt og kører maskinstation. Han har sået direkte siden 2014.

– Der er ikke mange i mit område, der kører efter CA-principperne, og det er godt at være med her, hvor vi taler samme sprog, siger Klaus Knudsen.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.