Eksperter blev endnu klogere på pløjefri dyrkning

FRDKs netværk af specialuddannede konsulenter indenfor pløjefri dyrkning har netop været samlet for at udveksle erfaringer og blive endnu klogere på reduceret jordbearbejdning.
FRDKs netværk af specialkonsulenter i pløjefri dyrkning har netop været samlet.

FRDK er en forening og interesseorganisation, som ikke har rådgivere ansat. I stedet har foreningen et netværk med konsulenter og rådgivere fra hele landet, der gennem FRDK er specialkonsulenter indenfor pløjefri dyrkning og conservation agriculture med titlen FRDK PløjefriRådgiver.

Der er 34 rådgivere i alt, og der er voksende interesse for at være med i netværket.

En stor del af dem var forleden samlet i Nordjylland, hvor de besøgte tre forskellige bedrifter. En med grovfoderproduktion og to med salgsafgrøder.

Gruppen mødes tre gange om året. En gang om vinteren til FRDKs Fagdag, en gang i løbet af foråret hvor der er markbesøg og en gang om efteråret til et brush up kursus. Det er et krav for at være med i netværket, at man holder sig opdateret og deltager aktivt i møder og kurser.

På den måde er en FRDK PløjefriRådgiver altid opdateret på den seneste nye viden på området, og FRDK står inde for fagligheden.


Erfarings-udveksling
Ikke to pløjefri landbrug er ens, og en formel passer ikke på alle. Der skal tages mange individuelle hensyn, og der er lige så mange strategier, som der er pløjefri landmænd.

Der var derfor mange forskellige emner oppe at vende på netværksmødet såsom brugen af glyphosat, etablering af efterafgrøder, harve- og sådybde samt såteknik og -strategi.


Pløjefri-tjek-konsulenter
En mindre gruppe af konsulenter er videreuddannet til FRDK PløjefriTjek-konsulent. Det betyder, at de kan lave omlægningstjek hos landmænd, der gerne vil i gang med pløjefri dyrkning, men som er usikre på sædskifte, egnede maskiner, ukrudtsbekæmpelse med mere.

Et PløjefriTjek består af et besøg på bedriften, hvor der er besøg i mark og maskinhus, og det munder ud i en kort rapport med konklusioner omkring, hvad der skal til for at lægge om til pløjefri dyrkning.


Årtiers erfaring og ungdommens gå-på-mod
Der er en god blanding af nye, yngre konsulenter, der brænder for den pløjefri dyrkning, og ældre og mere erfarne konsulenter.

Nogle af dem har været med siden netværkets start i 2002. Oprindeligt var det Seges, der stod for uddannelsen, som FRDK har overtaget i dag.

Der er desuden to norske og en svensk rådgiver med i netværket.


Find en rådgiver nær dig

Der er rådgivere fordelt over hele landet, og du kan finde en oversigt her

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.