Efterafgrøder og pløjefri dyrkning skal forbedre grønsagsjord

Rådgivningsvirksomheden Hortiadvice undersøger på andet år, hvordan efterafgrøder og pløjefri dyrkning kan få mere liv og struktur i grønsagsjord, der ofte er under stort pres fra tungt maskineri. Der er åbent i forsøgsmarken den 2. november fra klokken 9 til 11.
Her er der sået porrer efter en efterafgrøde.

Grønsagsavlere kan også have gavn og glæde af efterafgrøder og pløjefri dyrkning for at opnå en sund jord med en god struktur.

Men det er vanskeligt at udføre i praksis.

Især fordi de forskellige grønsager har meget forskellige sæsoner, så det kan være svært at time en efterafgrøde, og der køres i marken også i våde og kolde perioder, og det kan kræve en løsning af jorden med ploven.

Alligevel har konsulent Lars Møller fra rådgivningsvirksomheden Hortiadvice sat sig for at undersøge, hvordan det kan gøres, med støtte fra Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.

– Der er stigende interesse for efterafgrøder, grøngødning og reduceret jordbearbejdning i grønsagerne, siger han.


Åben forsøgsmark
Projektet kører nu på andet år, og der er fremvisning af forsøget den 2. november fra klokken 9 til 11 på Nørre Tulstrup 8, 8850 Bjerringbro i samarbejde med FRDK.

Her er der etableret efterafgrøder, og der er plantet porrer i en mark, hvor der var efterafgrøder sidste år.

Der er tre forskellige efterafgrødeblandinger. En bestående af vintervikke og honningurt, FRDKs Kvælstoffabrikken  samt en specialblanding bestående af DLF-blandingen Max 25 tilsat cikorie og sort havre.


Efterafgrøder som grøngødning
I grønsagsproduktionen ligger markerne uproduktive hen i en periode hen over vinteren. Det er den periode, Lars Møller gerne vil udnytte til noget produktivt.

– I stedet for sorte marker kan vi forbedre jorden med efterafgrøder, siger han.

Efterafgrøden kan desuden fungere som grøngødning til næste afgrøde.

– Men det hele er vanskeligt at styre for grønsagsavleren, og det er lidt vanskeligt at bygge ind i strategien, men der er gode perspektiver i at få det til at lykkes, siger han.

Pløjefri dyrkning og efterafgrøder, der efterhånden vinder mere og mere indpas i det konventionelle landbrug, er endnu nyt og uafprøvet hos de fleste grønsagsproducenter.

Læs mere om Hortiadvices projekt med efterafgrøder og pløjefri dyrkning i grønsagsproduktion her

Efterafgrøder grønsagsproduktion Dangrow vikke og honningurt
Her er der sået en special efterafgrødeblanding bestående af vintervikke og honningurt.
Efterafgrøder grønsagsproduktion Dangrow vikke og honningurt
– Der er stigende interesse for efterafgrøder, grøngødning og reduceret jordbearbejdning i grønsagerne, siger Lars Møller fra Hortiadvice.

Efterafgrøde-demo i grønsagsmarkerne

Torsdag den 2. november byder FRDK i samarbejde med Hortiadvice til efterafgrødedemo i grønsagsproduktion.
Vi starter i marken på Nørre Tulstrup 8, 8850 Bjerringbro. Der er parkering i vejkanten ved indkørslen. Her ligger de marker, vi skal se.
Hvis der er godt vejr, får vi kaffe og kage her. Ellers kører vi til Hortiadvice, der står bag forsøget med at dyrke efterafgrøder i et grønsagssædskifte.
Vi skal se efterafgrøder, der er etableret i år, og porrer, der er etableret efter en efterafgrøde.
Vi ser frem til en god debat om, hvordan det er muligt at indarbejde efterafgrøder i sin grønsagsproduktion, og om det er muligt at dyrke jorden pløjefrit.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.