Biostimulanter kan give store besparelser på N-gødning og kalk

Med Bioenergy LTs kvælstoffikserende biostimulanter er der muligt at reducere gødningsmængden med op til 50 kilo kvælstof pr. hektar. Det oplyser virksomhedens danske agent. Dertil kommer et mindre kalkbehov.
Biostimulanter.dk
Planteavler og FRDK-medlem Ivan Madsen (th) er en af de landmænd, der tester biostimulanter fra Bioenergy LT. Han ses her med firmaets danske agenter: ægteparret Sarunas Marcinkevicius (tv) og Reda Visinskyte.

Besparelser på op til 50 kilo på N-gødning og helt sikkert 30 kilo. Så store er besparelserne på N-gødning, når man bruger Bioenergys kvælstoffikserende produkter N-foliar og AzofixPlus. Det viser, ifølge firmaet, en række tests og forsøg i udlandet.

– AzofixPlus har bevist, at det giver besparelser på 30 til 50 kilo N pr. hektar, og N-foliar har vist besparelser på 34 kilo N pr. hektar, og i praksis vil det være mere, forklarer Sarunas Marcinkevicius, der er repræsentant i Danmark for Bioenergy LT.

Et hurtigt regnestykke viser, at en besparelse på 40 kilo N svarer til cirka 500 kroner med de aktuelle priser. Omkostningerne til biostimulanten vil være på cirka 196 kroner pr. hektar.

– Der er god økonomi i at bruge biostimulanter, siger han.


Mikroorganismer sættes i arbejder
Biostimulanten sprøjtes på jorden og virker på den måde, at sporer af den type mikroorganismer, der findes i produktet, vækkes til live. Derefter begynder mikroorganismerne at opformere sig.

– De mikroorganismer, der vækkes til live, koloniserer derefter på planten. Planten får kvælstof, og mikroorganismerne får sukker. De udveksler tjenester med hinanden, kan man sige, siger Sarunas Marcinkevicius.


Nemt at bruge
AzofixPlus sprøjtes på jorden om foråret, og N-foliar sprøjtes på planten i løbet af vækstsæsonen. Produkterne kan bruges på alle planter lige fra korn, bær og grøntsager til træer, græs og roer med mere.

Der findes flere forskellige varianter af Azofix – AzofixPlus, AzofixRhizo, AzofixAlfaAlfa og N-Foliar. Blandt andet er der et specielt produkt til hestebønner (AzofixRhizo) og et til lucerne (AzofixAlfaAlfa).

Produkterne kan blandes i sprøjten med alle andre midler, så man behøver ikke køre en særskilt behandling.


Frø kan behandles
Alle Bioenergy LT produkter kan bruges til at behandle frø inden såning. For eksempel hvis man sår bønner på en mark, der ikke har haft bønner eller ærter i mange år. I et sådant tilfælde vil mængderne af rhizobakterier være små. Efter at have behandlet frøene med AzofixRhizo (1 liter pr. ton frø), vil du sikre tilstedeværelsen af ​​rhizobakterier (knoldbakterier) på frøet, når det er mest nødvendigt – under og efter spiringen.

– Dette vil give planterne en rigtig god start, siger Sarunas Marcinkevicius.


Mindre kalk
Som bekendt er der på grund af brugen af ​​høje mængder mineralsk kvælstof og gylle behov for kalkning i takt med, at jordens pH falder. Biostimulanter påvirker ikke jordens pH direkte. Men ved at reducere mængden af ​​mineralsk kvælstof kan du sænke jordens pH naturligt ved delvist at erstatte kvælstofgødning med biostimulerende midler.

– Dette vil reducere behovet for kalkning, siger Sarunas Marcinkevicius.

Han lægger også vægt på, at det giver en sundere jord, hvis man bruger mindre kunstgødning.

– Biostimulanterne er 100 procent naturlige levende mikroorganismer, der gavner jorden, siger han.


Mineralisering af halm og planterester
Denne proces udnytter jordens nitrogen.

– For at kompensere for disse tab og undgå brug af mineralsk kvælstof, foreslår vi at sprøjte AzofixPlus og Ruinex (en liter pr. hektar) på halmen efter høst. På denne måde vil du fylde jorden op med naturlige mikroorganismer, fremskynde nedbrydningen af ​​halm og forhindre et fald i pH, siger Sarunas Marcinkevicius.


Et marked i vækst
Biostimulanter er i stor fremgang på det danske marked, og en af de virksomheder, der markedsfører produkterne i Danmark, er det litauiske firma Bioenergy LT.

De producerer ene og alene biostimulanter, og deres produktion på verdensplan er vokset fra 3.000 ton om året til 29.000 ton indenfor en kort årrække.

De lancerer blandt andet de kvælstoffikserende biostimulanter og andre produkter med andre egenskaber. 13 forskellige produkter i alt.

Bioenergy har seks forskellige produkter med i et treårigt landsforsøg, der er anlagt tre forskellige steder i landet. En række FRDK-medlemmer tester desuden Bioenergys produkter i deres marker i år.

For yderligere oplysninger læs mere HER

Del denne artikel

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.