Bekæmpelse af ukrudt i vinterraps – forår 2024

Føret i rapsmarkerne har været temmelig udfordrende i efteråret, og en del marker er ikke behandlet som planlagt med Belkar. Nogle marker har kun fået 0,25 l/ha, og andre er helt ubehandlede. For ubehandlede marker og marker, som kun har fået første split af en splitstrategi er løsningen at supplere med en forårsbehandling med Korvetto. Anvendelse af Belkar er ikke tilladt om foråret og kan i øvrigt skade afgrøden ved forårsanvendelse. Disponér allerede nu Korvetto så du er sikker på at have det på lager, når lejligheden byder sig. 

Vurder behovet hurtigst muligt

I foråret er det muligt at bekæmpe arter som kamille, valmue, kornblomst og burresnerre. Har du anvendt den planlagte mængde Belkar i efteråret, er der normalt ikke yderligere behov. Dog kan tvivlen i nogle tilfælde opstå i forhold til kamilleeffekten.

Doseringer på 0,4-0,5 l/ha Belkar er i langt de fleste tilfælde tilstrækkelig. Tvivlen opstår især ved lavere doseringer. Er kamillerne visne eller meget påvirket, ja så kommer de ikke igen. Er du i tvivl, kan du placere en pind ved nogle kamilleplanter og følge væksten de kommende uger. Har man kun fået kørt første split af en splitstrategi må man forvente, at en opfølgning om foråret er nødvendigt. 

Matrigon har fået ændret godkendelse i vinterrapsDen ændrede godkendelse af Matrigon 72 betyder, at det ikke længere er praktisk muligt at anvende Matrigon 72 i vinterraps, da temperaturkravet ikke kan forventes opfyldt inden for godkendelsen, som er til og med stadie 50. Stadie 50 opnås ofte i marts måned og her er der yderst sjældent de 15-16 °C, der skal til for at sikre effekten på kamille. Derfor skal man ikke bruge Matrigon i raps om foråret men Korvetto, der har et lavere temperaturkrav.Vær samtidig opmærksom på, at den gamle Matrigon 72 SG med registreringsnummer 64-74 er udgået og nu har anvendelse- og opbevaringsforbud. 
Korvetto – den bedste og bredeste løsning med laveste temperaturkravKorvetto bekæmper bl.a. kamille, valmue, burresnerre, kornblomst, tvetand og storkenæb. En tilstrækkelig effekt mod storkenæb kræver, at afgrøden er i god vækst og yder konkurrence samt, at storkenæbene er små.Korvetto indeholder 120 g/l clopyralid og 5 g/l Arylex. Max. dosering er 0,65 l/ha. Korvetto anvendes, når der er god vækst i ukrudtet, dagtemperaturen er mindst 10-12 grader og der ikke er udsigt til nattefrost. Korvetto skal anvendes senest i vinterrapsens stadie 50, hvilket er mens blomsterknopperne stadig er dækket af blade. Der skal ikke tilsættes additiv til Korvetto. Korvetto kan blandes med Agil eller Focus Ultra samt de fleste skadedyrs-, svampe-, og vækstreguleringsmidler samt mikronæringsstoffer. 
Galera er afmeldt, men restlagre kan bruges til og med 1. april 2024Der er anvendelse- og opbevaringsforbud for Galera startende 2. april 2024. Kamille, burresnerre og kornblomst bekæmpes med 0,25-0,3 l/ha Galera på dage med 8-9 °C i 5-6 timer. Tilsætning af 0,3 l/ha PG26N sikrer effekten mod burresnerre. Før behandling skal man sikre sig, at der er vækst i afgrøde og ukrudt. Galera anvendes senest i vinterrapsens stadie 50. Galera må IKKE anvendes på stressede planter. Kontroller altid afgrødens udviklingstrin før behandling. Få dage med gode temperaturer kan betyde, at behandlingsvinduet er forpasset. Behandling anbefales ikke i perioder med nattefrost eller under andre forhold som stresser afgrøden. Galera må ikke bruges i raps til fremavl. Det anbefales ikke at blande Galera med andre midler. Så snart kopperne kan ses, må Korvetto, Matrigon og Galera ikke længere anvendes

Læs mere om Kervetto

Del denne artikel

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.