Af:

BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI klarer de varierende jordtyper hos Gavnø Gods

I valget af ny tallerkenharve lagde driftsleder Lars Rasmussen hos Gavnø Gods vægt på, at harven skulle være alsidig og kunne klare meget varierende jordtyper. Ligeså skulle harven bruges til etablering af efterafgrøder, hvilket den har formået til fulde.
Driftsleder Lars Rasmussen foran SWIFTERDISC XO_PROFI, som er i gang med markarbejdet. Foto: Brian Nonbo

I det naturskønne Sydsjællandske øhav ud for Næstved ligger Gavnø Gods, som driver godt 1.150 ha. med hovedvægt på græsfrø. Ejendommens havnære beliggenhed og milde klima betyder, at frøgræsset er omdrejningspunktet for bedriftens sædskifte, som foruden græsset består af raps, korn og sukkerroer.

– Vi har meget forskellige jordtyper lige fra det stiveste lerjord til flyvesand. Så vi skal kunne mange forskellige ting med vores jordbehandlingsredskaber, fortæller driftsleder Lars Rasmussen.

I sin søgen efter en ny tallerkenharve lagde Lars vægt på, at harven skulle kunne klare bedriftens varierende jordtyper. Derfor var dobbelt jord-til-jord pakker også et kardinal punkt for ham. Hos Gavnø Gods har man tidligere arbejdet med en tung steel-disc pakker, men på de løse sandjorde havde den tendens til at slæbe sammen.

De bagmonterede pakkere komprimerer jorden og lukker den bearbejdede jordprofil. Foto: Brian Nonbo


Alsidighed er vigtigt
Foruden at kunne arbejde i både løst sand og stiv lerjord er det vigtigt for Lars, at tallerkenharven er anvendelig til både stubbearbejdning efter høst og med etablering af de ca. 350 ha efterafgrøder, samt til at jævne af i pløjejord inden såmaskine. Ud fra disse kriterier er SWIFTERDISC XO 7500 PROFI’en udstyret med hydraulisk lamelplanke foran til at jævne af, dobbelt jord-til-jord pakker og ALFA Drill 400 frøsåkasse.

– Vi kører ALFA Drillen ind over vores GPS ISOBUS, og det fungerer ganske udmærket. Vi sår ca. 350 ha. efterafgrøder lige efter høst, og det har den været over uden problemer.

At valget af BEDNAR Swifterdisc XO_PROFI frem for en standard version skyldtes, at PROFI versionen kunne udstyres med lamelplanke i fuld bredde i front i kombination med dobbelt støttehjul. Elementer som hjælper Lars og medarbejderne med at jævne såbedet bedre af og bære fornuftigt oppe i let sandjord og pløjejord, samt at maskinens kraftigere konstruktion giver den en god egenvægt til at presse tallerknerne ned i den stivere lerjord på ejendommen.

Med tallerkensektionernes X-formation sikres det, at harven følger præcis i traktorens spor. Foto: Brian Nonbo


Nem at indstille
– Generelt er den ganske nem at indstille. I praksis er det nærmest kun dybden, vi indstiller, og den er hydraulisk justerbar fra kabinen. Så det er meget lidt, vi har, når vi er ude at køre.

At tallerknerne på harven er placeret i X-formation betyder, at chaufføren ikke, som tidligere, skal indstille GPS’en med sideforskydning, da SWIFTERDISC’en trækker helt lige bag traktoren.

Trods lidt opstartsudfordringer, som hurtigt blevet afhjulpet af en montør fra Røstofte Maskiner i Mern (ca. 20 km fra bedriften), er Gavnø Gods og Lars godt tilfredse med SWIFTERDISC’en.

BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI
SWIFTERDISC XO_PROFI findes i en 6 meter og en 7,25 meters version. Foruden lamelplanke, dobbelt jord-til-jord pakker og ALFA Drill frøsåkasse, som på Gavnø Gods’ maskine, kan harven udstyres med en ekstra lamelplanke lige foran pakvalserne til endnu finere udjævning af f.eks. såbedet. Som alternativ til lamelplanken i front kan vælges en Trashcutter knivbjælke, som er særdeles velegnet til at knuse majsstubbe. Ligeså findes der et bredt udvalg af forskellige pakkertyper, så harven kan tilpasses den enkeltes jordtyper optimalt.

De bagmonterede pakkere passer til håndteringen af Gavnø Gods jorde. Foto :Brian Nonbo

SWIFTERDISC XO_PROFI er udstyret som standard med hydraulisk trækstjert, hvilket giver en mere jævn og rolig kørsel samt arbejdsgang med harven, da trækket fjedrer op og ned. Sammen med en lang konstruktion, lang afstand mellem tallerkenrækkerne og de forskudte pakkere opnår man en helt stabil kørsel med harven – på trods af stiv lerjord. Det giver en mere komfortabel kørsel, men vigtigst af alt giver det en bedre og mere ensartet gennemskæring, og et flottere udført stykke arbejde.

Del denne artikel

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.