Aktuelt i marken: Vandunderskud i græs og godt gang i majssåning

Der er stor forskel imellem væksten i græsmarkerne, da nogle stadig er præget af nattefrost og især hvis gyllen eller handelsgødning er udbragt til den sene side. Vandunderskuddet er på 30-35 mm og vejrudsigten forudsiger stadig lidt eller ingen regn i den kommende uge, så forhåbentligt er vandingsmaskinen allerede i gang.
Vanding af græs på JB 1. Vandbalance 25,7 mm
Vanding af græs på JB 1. Vandbalance 25,7 mm

Majssåningen er kommet godt fra land og vi ser rigtig fine såbed. Det er vigtigt, at frøene sås på fugtig og fast bund, så tjek jævnligt og om det ændres fra mark til mark. Tilpas sådybden, hvis såbedet er blevet lidt for tørt.

Majs etableret på fugtig bund i 5 cm dybde. Øg sådybden ved tørt såbed eller stor risiko for fugle.

Hvis der laves jordbearbejdning før såning, så skal såbedet pakkes i samme arbejdsgang, så det ikke tørrer ud. Jordtemperaturen d. 27/4 i Filskov var ca. 11°C i harvet jord og 13°C i pløjet jord ved middagstid, men svinger i løbet af døgnet. Vejrudsigten er uden store mængder regn en uge frem, så start med at så majsen nu på høje og lune marker samt hvor majs er forfrugt. På kolde og lave marker samt marker med anden forfrugt bør majssåningen afvente højere og stabile jordtemperaturer. Lige så hvis man er hårdt presset på sin fosforkvote og ikke har tilstrækkeligt fosfor til startgødskning af majsen, skal man vente på højere temperaturer, for at få en hurtig og god start af majsen. I de senere år har der været stor interesse for placering af gylle til majs, som kan give merudbytter. Mange maskinstationer tilbyder denne service og jeg synes man skal overveje det grundigt.

Jørgen’s maskinstation etablerer majs i harvet jord i det midtjyske område

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.