Biostimulant hævede rapsudbyttet med 300 kilo

Planteavler Gert Fogh, Djursland, høstede 300 kilo raps mere i et forsøg, hvor han havde brugt biostimulanten Blue N.
Gert Fogh, Djursland, har i år høstet 300 kilo N mere i den raps, der var behandlet med biostimulanten Blue N. Derfor skal de 20 hektar raps, der er sået i år, også behandles.

Da Gert Fogh og hans medarbejder i foråret var på marktur i rapsen, var der synlig forskel på en del af rapsen, der havde fået biostimulanten Blue N og på den del, der var ubehandlet.

Der var derfor forventninger om, at det også kunne ses på udbyttemåleren, da Gert Fogh høstede afgrøden.

– Jeg var noget spændt på, om det holdt stik, fortæller han.

Det holdt stik, og i de behandlede raps røg der 300 kilo raps mere pr. hektar i tanken.

– Jeg er da helt indstillet på at gøre det igen i de 20 hektar raps, jeg har sået i år, fortæller han.

I oktober måned fylder han derfor marksprøjten og behandler afgrøden med BlueN.


BlueN viser merudbytte på 186 kilo pr. hektar i gennemsnit
Corteva, der producerer BlueN, har afprøvet midlet i raps i to år i Danmark. Deres forsøg viser, at der i gennemsnit er 186 kilo i merudbytte pr. hektar i de to år.

Biostimulanten BlueN er en bakterie, som sprøjtes ud på planterne med marksprøjten, når planterne har en vis bladmasse. Corteva anbefaler, at man anvender midlet i efteråret, når rapsen har fire til seks blade.

BlueN kan bruges primært i korn, majs, raps og kartofler, samt en lang række andre afgrøder.

– Ved at tilføre bakterien på bladet får vi planten til at lave den samme proces i bladet, som bælgplanter gør ved roden. De opsamler kvælstof fra luften og giver det videre som ammonium til planten, forklarer salgskonsulent Gitte Skovgaard, Corteva.


Vil sænke gødningsmængden
Den raps, der netop er høstet hos Gert Fogh, fik nedfældet 25 ton gylle inden såning og fik senere 80 kilo 21-3-10 gødning samt 150 kilo svovlsur ammoniak, 80 kilo Korn-Kali og kalkammonsalpeter.

– I denne vækstsæson vil jeg ikke fuldgødske, men sænke N-niveauet med 20 kilo pr. hektar og se, om BlueN kan holde udbyttet trods mindre gødning, fortæller han.

Rapsen gav i år 3.967 kilo pr. hektar ifølge afregningen, og det er på det samme niveau, rapsen plejer at ligge på.


Ok udbytter hele vejen rundt
Til trods for en våd vækstsæson har udbytterne generelt set været gode, og Gert Fogh er dét, han kalder en tilfreds landmand.

Vårbyg sået direkte efter nedfælderen efter kartofler på en JB2-JB3-jord har givet 6,7 ton pr. hektar, og hveden har givet mellem 7,1 og 7,7 ton afregnet vægt.

– Vi var heldige at få udnyttet de tørre perioder ind imellem regnen, og har overordnet set høstet gode, tørre varer, fortæller han.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.