Mød din PløjefriRådgiver: Silja Valand

Silja er en af vores to, dygtige og engagerede norske PløjefriRådgivere.
Silja Valand
Silja Valand, der er en af FRDKs norske rådgivere, fortæller at pløjefri dyrkning vinder mere og mere indpas i Norge. Ikke mindst på grund af krav fra myndighederne. Foto: Espen Syljuåsen

Silja Valand er til daglig rådgiver hos Norsk Landbruksrådgivning med speciale i korn og frø.

Hun er uddannet indenfor jord- og plantekultur på Høgskolen i Hedmark og blev færdig i 1997. Derudover har hun taget et års landbrugsfag på La Trobe University i Melbourne, Australia

Silja har arbejdet i Norsk Landbruksrådgiving siden 1999 med korn, både økologisk og konventionelt, og de sidste 15 år også med frøgræs.

– I det område, jeg har arbejdet i, har det hele tiden været en vis interesse for jordens sundhed og pløjefri dyrkning, men det er først de sidste år, det er blevet større interesse for området med, med egne erfa-grupper, forsøg, demonstrationer med mer, fortæller hun.  


Spændende og givende arbejde
Silja er PløjefriRådgiver, fordi emnet interesserer hende meget.

– Der er hele tiden meget nyt at lære, men gammel viden kan også bruges sammen med ny information for at se nye sammenhæng i landbruget. Det at kunne udvikle nye metoder sammen med de dygtige landmænd, vi har i området, er spændende og givende arbejde. Jordens sundhed er et tema, hvor vi har alt for mangelfuld viden, og som det er sjovt at være med til at videreudvikle. De sidste par år har vi også haft stærkt fokus på næringsudvaskning og erosion på grund af dårlig vandkvalitet i Oslofjorden, fortæller hun.

I store områder på Østlandet i Norge er der kommet strengere miljøkrav fra myndighederne, blandt andet når det gælder jordbearbejdning og efterafgrøder. Det kommer helt sikkert til stille og roligt at blive mere omfattende de kommende år.

– Så er det godt, at vi allerede har gjort os en del erfaringer med metoder som tilfredsstiller kravene fra myndighederne, og at vi er i fuld gang med at skaffe viden om, hvordan man driver godt landbrug på en måde, som også er god for miljøet. Og der er FRDK en god samarbejdspartner, siger hun.


Et stærkt netværk
FRDK faciliterer et netværk for specialrådgivere indenfor pløjefri dyrkning og conservation agriculture. Vi kalder dem PløjefriRådgivere.

Igennem netværket bliver de fagligt opdateret og klædt på til at rådgive indenfor dyrkningssystemerne. Samtidig giver det dem et fagligt fællesskab med mulighed for sparring med andre rådgivere, der arbejder med det samme som dem.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.