Ugens efterafgrøde: Foderært

Ært er nok den efterafgrødeart, der under gode forhold kan producere mest kvælstof. I shopFRDk har vi et par spændende sorter Den ene fås også økologisk .

I sidste uge omtalte jeg honningurt, der i år et faldet i pris. I modsætning til honningurt, så kan ærter kun benyttes til frivillige efterafgrødeblandinger.

Husk at få bestilt frø i shopFRDK før d. 10. juni. Så er du sikker på, at få dine frø leveret i god tid før høst.

Er der grund til bekymring om sygdomssmitte?
De fleste landmænd kender til ærter som en afgrøde. Vil man dyrke ærter til høst, så skal man måske ikke bruge mange ærter i sine efterafgrøder. Ærter deler nogle sygdomme hestebønner. Nogle af disse sygdomme kan måske også gå på vikker.
To forhold gør, at man måske ikke behøver at være meget bekymret. Dels vokser efterafgrøderne kun i en kort periode, dels så bør ærter kun udgøre et lille del af en efterafgrødeblanding. En mangfoldig efterafgrødeblanding med mange plantearter kan opbygge sund og levende jord, hvor de gode mikroorganismer trives. De sygdomsfremkaldende bakterier trives, når de kun vokser sammen med værtsplanter.

Arkta foderært
De seneste år har shopFRDK kunnet leverer sorten Arkta, som vi har haft med i afprøvningsparceller. Indtil nu har den ikke skuffet. Arkta er en småfrøet ærtesort, og den har vist sig meget sprirevillig, så selv en moderat udsædsmængde kan give en vis fylde i en blanding.

Arkta betegnes som en vintersort. Den kan dyrkes til modenhed og vil de fleste vintre overvintre ved såning fra sidst i oktober. I foråret kan den blive meget høj. Ved såning i august forbliver den dog lav henover efteråret, hvor den kan hjælpe med at skabe god jorddække. De fleste ærtesorter vil forvinde med den første frost. Arkta holder sig dog frisk langt hen på vinteren, men vil nok sjældet klare sig helt til foråret.

Egenskaber ved markært

  • Ært er storfrøet i forhold til andre efterafgrødearter. Det betyder, at den kan komme hurtigt fra land og lave meget biomasse. Den vil også blomstre, når den etableres tidligt.
  • Ært og fodervikke er de to arter, der hurtigst kan starte en kvælstofproduktion, der også kan komme til gavn for andre arter i en blanding.
  • Størstedelen af kvælstoffet findes i de overjordiske dele og et lavt C/N-forhold betyder, at kvælstoffet hurtigt frigives, når planten nedbrydes.
  • Ært har en mindre pælerod med siderødder. I store rodknolde fikseres kvælstoffet i symbiose med bakterien Rhizobium leguminosarium, som findes i tusindvis i et enkelt gram jord.
  • Ært har en åben og klatrende vækst og kan sammen med andre arter lave et godt plantedække.

Anvendelser
Ud over brug i efterafgrøder, så vil ært på grund af den hurtige vækst også kunne bruges i en mellemafgrøde før sent sået vintersæd.

Ært er desuden en super grøngødning, der kan overfladekomposteres, f.eks. ved en overfladisk fræsning. Ærten kan også bruges som mobil grøngødning, hvor den høstes og formuldes på en anden mark. Ærter kan ensileres. Det betyder, at man kan gemme gødningsværdien og bruge den på et andet tidspunkt.

Ært er et fantastisk proteinrig foder også i frisk tilstand. Vildt vil hurtigt finde ærterne i en efterafgrødemark. Det samme vil får eller køer, hvis de slippes løs i efterafgrøderne.

Udsæd, kg frø pr.ha140-200 kg i renbestand og 10-30 kg i blanding
SådybdeGerne 3 cm, Blandinger med småfrøede arter bør dog sås i maksimal 1,5 cm
SåtidEfter høst.
Kommer der fugt spirer ært også, når udspredt før høst
I foråret i renbestand eller samdyrket med korn
C/N forholdLavt
FoderNej
SelvfordragelighedKræver dyrkningspause ved monokultur.
Hvis konstateret ærtesyge: seks års pause.

Se flere karakterer for markært i vores liste med efterafgrødearter.

Køb i shopFRDK

Der er desuden foderærter i blanding til frivillige efterafgrøde Terra Gold 3, der særlig gavnlig i kartoffelsædskifter

Husk bestilling af frø senest d. 10. juni for levering i god tid før høst.

Læs også:

Ærtesorten ”Arkta” har imponeret med en tæt lav vækst i efteråret. Den er frosttolerant og kan ved såning i oktober / november også dyrkes til modenhed. Foto 29. september 2020 i demoparcel ved Holstebro

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

FRDK medlems login

Her kan du logge ind hvis du er medlem.

Er du ikke medlem?

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.