Ugens efterafgrøder: Tre arter af vikke

I familien af vikke er der tre forskellige arter, der er interessante som kvælstofproducerende efterafgrøde. Fodervikke er den mest udbredte og samtidigt den billigste. Vintervikke og ungarsk vikke vil i modsætning til fodervikke ofte overvintre.
Fodervikke dyrket sammen med olieræddike. Knoldbakterier ses tydeligt på rødderne. Foto: Oktober 2010

I sidste uge omtalte jeg foderært, der under gode forhold kan producere en stor god mængde kvælstof i en efterafgrødeblanding. Mere udbredt i efterafgrødeblandinger er dog vikker, der som ært kan producere kvælstof, der hurtigt frigives igen.

Husk at bestille frø i shopFRDK før d. 10. juni. Så er du sikker på, at få dine frø leveret i god tid før høst.

De tre arter
Vintervikke (Vicia villosa) har fået fornyet interesse, da den er tilladt til brug i den nye regel med 25% bælgsæd i efterafgrødeblandinger.
Læs om den nye regel, herunder om MFO Kvæstoffabrikken fra shopFRDK.

Ungarsk vikke (Vicia pannonica) omtales også som pannonisk vikke. Den minder meget om vintervikke og har som vintervikke en krybende vækstform. Ungarsk vikke får hvide blomster. De to andre arter får lilla blomster.

Fodervikke (Vicia sativa) omtales også som sommervikke. I forhold til de to andre arter vil den ikke overvintre. Den adskiller sig også ved, at have en klatrende vækstform.

Stor frøvægt betyder stor udsædsmængde.
I forhold til kløverarter, så er frø af vikke meget store. Tusindkornvægt er omkring 40 gram – størst for fodervikke. De store frø betyder stor spirekraft og forholdsvis hurtig vækst. Men det betyder, også, at hvis ikke der sås en god mængde vikker ud, så bliver der kun få planter.

Den nok mest udbredte frivillige efterafgrødeblanding består af fodervikke og olieræddike fx i forholdet 5 til 1. Sås der 25 kg fodervikke og 5 kg olieræddike pr. ha, vil dette koste ca. 380 kr i udsæd. Begge arter egner sig til såning før høst. Da bør udsædsmængde dog øges.

Egenskaber ved vikker

  • Vikker har en pælerod med siderødder, der er meget effektive til at afsøge den øverste del af jorden. Rødder med kvælstoffikserende bakterier ligger i den øverste del af jorden.
  • Et lavt C/N forhold betyder, at vikkerne omsættes hurtigt af mikroorganismerne, således at næringsindholdet tidligt kan optages af den efterfølgende afgrøde
  • Vikker er ikke krævende i forhold til jordbund; men de tåler ikke våde forhold. Som andre efterafgrøder kvitterer de dog for tidlig etablering.
  • Der er sygdomme fra ært og hestebønne, som vikke måske kan videreføre. Dette er dog ikke godt belyst og ved dyrkning af vikker i en efterafgrødeblanding vurderes risikoen til at være meget lille.
Udsæd, kg frø pr.ha10-30 kg i blanding med andre arter
Sådybde2-3 cm. Blandinger med småfrøede arter bør dog sås i maksimal 1,5 cm
SåtidFør og efter høst.
C/N forholdLavt
FoderJa
SelvfordragelighedKræver dyrkningspause ved monokultur.

Se flere karakterer for fodervikke og for vintervikke i liste med efterafgrødearter.

Køb i shopFRDK

Husk bestilling af frø senest d. 10. juni for levering i god tid før høst.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.