Ugens efterafgrøder: Olieræddike, foderradise og gul sennep

I gennemgang af efterafgrødearter er vi kommet til den art, der fylder mest. Olieræddikes slægtninge foderradis og gul sennep kan i nogle tilfælde erstatte eller supplere olieræddike som efterafgrøde. Husk bestilling af frø i shopFRDK senest d. 10. juni for levering i god tid før høst.
Til venstre: Tidlig blomstrende olieræddike (sort Romesa). Til højre: Sent blomstrende sort (Dracula). Foto 16. okt. 2021 fra FRDKs afprøvningsareal ved Jens Arne Sørensen, Mols.

Vi runder forårets omtaler af med olieræddike, der er den langt mest udbredte efterafgrødeart. Den ses ofte stå i monokultur eller sammen med honningurt. Den indgår også i de fleste efterafgrødeblandinger. Olieræddike kan levere både dybe rødder og masse af biomasse.

En hurtig efterafgrøde
Olieræddike kan etableres må mange måder. Den er spirevillig fra overfladen. Frø der kommer ned i 3-4 cm vil også spire dog med nogen forsinkelse. Væksten vil være meget afhængig af den tilgængelige kvælstofmængde. Er der kvælstof i marken, så vil olieræddike ofte dominere over andre arter i en blanding.

Sortsforskelle
Særligt ved tidlig såning bør man vælge en sentblomsterende sort, der vil fortsætte den vegetative vækst længere. Når efterafgrøder sås før høst, skal man passe på med hurtigtvoksende sorter som Romesa. Hvis høsten trækker ud, kan man risikere, at de tidlige sorter vil vokse op gennem afgrøden.

Rodvækst stopper
Rodudviklingen og dermed kvælstofoptaget går i stå, når planterne går i blomst. Kulde eller mangel på vand og næringsstoffer betyder, at planterne går tidligere i blomst. Der er sortsforskelle, og man bør holde sine efterafgrøder i den vegetative fase længst muligt, for at få størst muligt optag af kvælstof samtidigt med, at jordstrukturen bevares og ukrudt skygges og hæmmes.

Fra ventre: Foderradis (Structurator); to ræddikeplanter af sorten Romesa (tidlig) og to planter af sorten Dracula (meget sen). Foto 29. september 2021 ved FRDK afprøvningsareal hos Henrik Bøje, Odsherred.

Som det ses af billedet, er høje planter ikke ensbetydende store rødder – nærmere tværtimod. De sent-blomstrende sorter prioriterer en større rodvækst, og det gælder i særdeleshed for foderradis

Ikke mykkorhiza-vært
Olieræddike, foderradis og gul sennep er som raps korsblomstrende arter, der ikke er vært for mykkorhiza svampene. Derfor bør olie-ræddike ikke dýrkes i renbestand. Mykkorhiza kan holdes aktiv ved også at udså fx. honningurt eller havre. Kornarterne er rigtigt gode værter for mykkorhiza.

Nematoder
Der er sorter af ræddiker, der kan virke sanerende mod nematoder. Disse sorter lokker nematoder til med kemiske signaler, men mematoderne kan ikke gennemgå deres livscyklus og vil derfor gå til i deres forsøg på af opformere sig. Sorten Farmer er sammen med gul sennep særlig velegnet i roesædskifter.
Sorten Toro er god i kampen mod cystenematoder og indgår i Terragold TG3, der er målrettet kartoffelsædskifter.

Kålbrok
Det er yderst sjældent, at der er fundet kålbrok på ræddikeplanter. Efter dyrkning af raps med kålbrok bør man dog undlade olieræddike i en årrække.

Foderradise (Structurator)
Foderradise er nært beslægtet med olieræddike. Den er lavt-voksende og sent-blomstrende og desuden kendt for den højsiddende tykke rod. Foderradise er meget spiringssikker og udsædsmængde er mindre. Frøene er dyrere; men 1 kg foderradise kan erstatte 1,5 til 2 kg olieræddikke.

Demoparceller sået 27. august 2019 ved CarbonFarm vært Jacob Justesen. Tv: Foderradise 8 kg/ha Th: Ræddike (Romesa) 20 kg/ha. Foto: 7. november 2019

Gul sennep
Gul sennep er en af de mest anvendte efterafgrøde i verden. Den er også billigere end olieræddike.
Har man raps som en vigtig afgrøde i sædskiftet, så bør man dog ikke bruge sennep som efterafgrøde, da sennep også kan angribes af kålbrok. Sennep er særlig interessant i roesædskifter, da den kan reducere smitte af nematoder.

Køb i shopFRDK (klik på varer)

Færdigblandede MFO blandinger

Olieræddike

Foderradise

Gul sennep

Blandinger med olieræddike (til frivillige efterafgrøder)

Læs også om

Husk bestilling af frø i shopFRDK senest d. 10. juni for levering i god tid før høst.

Flot efterafgrøde af olieræddike og honningurt
MFO efterafgrøde af olieræddike og honningurt

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.