Pløjefri jord udleder mindre CO2

Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at der er mindre CO2-udledning fra pløjefri jord. Det skyldes, at mikroorganismerne i pløjefri jord er mere effektive til at holde på kulstoffet.
Hvede sået direkte efter hestebønner hos Martin Molbo
Pløjefri dyrkning udleder mindre CO2. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet,.

Carbon Use Efficiency (CUE) er et mål for, hvor effektivt mikroorganismer i jorden bruger kulstof til at opbygge ny biomasse. Jo højere CUE er, jo mere kulstof indbygges der i jorden, og jo mindre CO2 udledes der til atmosfæren.

Ny forskning viser, at der er en højere CUE i jord, hvor der praktiseres reduceret jordbearbejdning. Det oplyser DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i et nyhedsbrev.  

Det er Lasse Busk Holm, der har undersøgt CUE i sit speciale »Microbial carbon use efficiency: concept, quantification and role in carbon sequestration in agroecosystems«.


Carbon Use Efficiency (CUE) er et mål for, hvor effektivt mikroorganismer i jorden bruger kulstof til at opbygge ny biomasse. Det handler om balancen mellem to ting:

  • Forbrænding af kulstof: Mikroorganismerne bruger noget af kulstoffet til at få energi, hvilket resulterer i, at kulstoffet bliver til CO2 og frigives til atmosfæren.
  • Indbygning af kulstof: Resten af kulstoffet bliver brugt til at opbygge mikroorganismernes egne celler og dermed ny biomasse.

Kilde: DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug



Pløjefri dyrkning øger mikrobiologisk CUE
Rapporten undersøgte, om eksisterende viden kunne vise, at mikroorganismer har en højere CUE i systemer med minimal eller ingen pløjning.

Gennem en omfattende gennemgang af den videnskabelige litteratur og screening af tusindvis af artikler om emnet, og det blev bekræftet, at dyrkningsmetoder med mindre jordbearbejdning ser ud til at øge mikrobiologisk CUE.

Analyser viste, at CUE var 12 procent højere i jorde under reduceret jordbearbejdning sammenlignet med traditionel pløjning.

I følge forskerne skyldes forbedringen sandsynligvis bedre adgang til næringsstoffer og ændringer i sammensætningen af de mikrobielle samfund.


Kulstoflagring er ikke påvist
Selvom der blev fundet en højere mikrobiel CUE, viste undersøgelsen dog ingen tydelig sammenhæng med et højere indhold af organisk kulstof jorden.

– Vores analyse kunne ikke dokumentere en direkte sammenhæng mellem højere CUE og øget kulstoflagring. Det ser ud til, at kulstoflagringen afhænger af mange forskellige faktorer som klima, jordtype og planteproduktion, siger Lasse Busk Holm i nyhedsbrevet.

Der er fortsat behov for yderligere forskning for bedre at forstå, hvordan øget CUE påvirker kulstoflagring – for eksempel i systemer med reduceret jordbearbejdning.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.