Planteavler Søren Christensen, Bringstrup ved Ringsted, får ros for sine rene græsfrø, når han leverer til DLF. Og han dyrker sine marker uden plov.
Det kan altså sagtens lade sig gøre at have rene marker uden at pløje dem.
– Jeg kan sagtens modbevise, at man skal pløje, når man dyrker græsfrø. Jeg kører altid med et varieret sædskifte, og det betyder, at jeg får forskelligt planteværn med rundt i sædskiftet. Jeg sår også vintersæd senere end normalt. Gerne i slutningen af september eller starten af oktober. Kemikassen bliver jo mindre og mindre, så jeg er nødt til at bruge andre redskaber, og jeg vil helst undgå at bruge ploven, fortæller han.
Torsdag den 15. maj inviterer Søren Christensen til Åben Pløjefri Mark sammen med FRDK og VKST. Her vil der blive mulighed for at høre mere om, hvordan han håndterer ukrudtsbekæmpelse, såning, efterafgrøder og meget andet.
Holder samme udbytter
Ligesom der er skrøner omkring, at ukrudtet stikker af i det pløjefri system, og at man ikke kan dyrke græsfrø, så er der også rygter om, at udbytterne falder, når ploven pensioneres.
Det kan Søren Christensen ikke genkende.
– Jeg får lavet DB2-Tjek, hvor mine resultater bliver sammenlignet med andre landmænd her i området, der pløjer. Mine udbytter matcher fint deres, så det er i hvert fald ikke på grund af lave udbytter, jeg vil holde op, siger han.
En fantastisk lettelse
Ideen om pløjefri dyrkning fik Søren Christensen allerede som elev på en pløjefri bedrift, hvor mantraet var, at »der er ingen, der siger, at jorden er bedre på den anden side«. Sidenhen har han ladet sig inspirere af kollegaer, som også dyrker jorden pløjefrit.
Søren Christensen stoppede selv med at pløje i 2008. Dengang arbejdede han ved siden af, og tiden var knap. Derfor var det tillokkende at spare tid på pløjning.
– Pløjning er bare en tung opgave tidsmæssigt set, og jeg fik ondt i nakken af at sidde og dreje mig, siger han med et glimt et øjet.
I dag sætter han bare GPS’en til og harven i jorden, og så går det derudaf.
– Det er simpelthen en fantastisk lettelse, siger han.
I år har han forsøgt at gøre tingene endnu lettere. Han har som et forsøg sået havre helt direkte i stubjord med sin Horsch Pronto såmaskine uden forudgående jordbearbejdning.
Ellers praktiserer han at køre med en discharve både forår og efterår og bearbejde i 8 til 10 centimeters dybde.
Ikke flere sten
En anden fordom er, at der er flere sten. Ikke hos Søren Christensen.
– Der er ingen forskel i forhold til, da vi pløjede, så uanset driftsform er stensamling bare et arbejde, der skal gøres, siger han.
Kræver tålmodighed
Søren Christensen oplever, at man som pløjefri landmand skal være tålmodig om foråret.
For når naboerne går i gang med at pløje og så, skal han vente.
– Jeg lader mig ikke stresse af de andre. Jeg skal vente, til marken er tjenlig. Og her går det altså fint at så, når jorden er tjenlig. Det passer også godt til frøudlægget, at der en højere jordtemperatur, fortæller frøavleren, der dyrker både engrapgræs, almindelig rajgræs og hvidkløver til frøfirmaet.
Mere biodiversitet
Noget, der virkelig glæder Søren Christensen, udover rationaliteten i dyrkningssystemet, er den tydelige forøgelse af biodiversiteten på ejendommen.
– Naturen og vildtlivet trives i stor stil, fortæller han.
Der er langt flere regnorm, insekter og biller, og det vrimler med harer, lærker og viber.
– Det er faktisk også lidt en ulempe, at der er så mange regnorm, for det tiltrækker måger i den grad, at vi er nødt til at vaske traktorerne hele tiden, siger han med et smil.
Ingen religion
Selvom Søren Christensen er glad for det pløjefri system, så er det ingen religion for ham. Hans landbrug er først og fremmest en forretning.
– Bliver glyfosat forbudt, og jeg er ved at drukne i ukrudt, så pløjer jeg igen, siger han.

Østensgaard
- Beliggende i Bringstrup ved Ringsted
- Ejes og drives af Søren Christensen, der er 4. generation
- 290 hektar planteavl
- JB 6-7
- Markplan 2025: Hvede, regenerativt maltbyg til Carlsberg, vinterraps, hvidkløver, havre og græs til hø og wrap.
- Pløjefri dyrkning siden 2008
- 1 medhjælper + løs hjælp i sæsonen
- Maskinliste:
- Horsch Pronto 4 m
- Bednar discharve 6 m
- Lemken Karat dybdeharve
- Kverneland Tiger såbedsharve
Åben Pløjefri Mark
VKST, FRDK og Søren Christensen inviterer til Åben Pløjefri Mark
Det sker torsdag den 15. maj fra kl. 13 til 15.30 på Egerupvej 30, 4100 Ringsted
Program:
- KL. 13.00 Vi starter i en bygmark på Egerupvej 30, 4100 Ringsted (Parkering på afmærket græsareal)
- Kl. 13.20 Vi kører til Bringstrupvej 40, 4100 Ringsted (Parkering ved maskinhuset eller på P-Plads ved Bringstrup Kirke lige overfor) og går i marken og ser hvede og spændende demoer.
- Kl. 14 Kaffe og kage i maskinhuset efterfulgt af indlæg:
- Velkomst ved FRDK
- Præsentation af bedriften
- Sådan kommer du i gang med pløjefri dyrkning v/planteavlskonsulent og FRDK PløjefriRådgiver Leif Kildeby, VKST
- Efterafgrøder – en central del af det pløjefri system v/Magnus Bønløkke, FRDK
- Kl. 15.30 Tak for i dag