Artikelforfatter

Nyt herbicid produkt fra Frankrig – erstatning for Roundup?

Vi har tidligere skrevet om en ny spændende opdagelse fra Tyskland, hvor et universitet har fundet et stof, som udskilles fra vandbakterier, og som virker som glyfosat på planter. Sideløbende har Bayer i juni meddelt, at firmaet vil investere 5,6 milliarder dollars i forskning for at finde et nyt og bedre produkt til at afløse Roundup. Nu har også Frankrig noget på vej!

Radulanin A – et naturligt molekyle udvundet af mos

Kamp om at finde en afløser for glyfosat

Der er virkelig en kamp i gang for at komme først med afløseren! Forskere fra det franske NCSR (National Center for Scientific Research) har syntetiseret stoffet Radulanin A, som er et naturligt molekyle med effekter på linje med glyfosat. Det er et stof, som visse arter af mos danner naturligt. De potentielle toksiske virkninger på mennesker og miljø ser lovende ud, idet molekylet ser ud til at have en lavere påvirkning end de nuværende syntetiske stoffer.

Hvornår er produktet klar?

En patentansøgning er indgivet, og forskere ser nu på mulighederne for at fremstille det i stor skala. Det vil være nødvendigt, fordi det ikke kan udvindes naturligt fra mos i store mængder.

Det ser altså ud til, at der nok skal komme en afløser for glyfosat, fordi presset på produktet er så voldsomt og vedvarende. Spørgsmålet er imidlertid: Hvornår er det klar til at blive godkendt, og hvor længe vil det tage? Vi ved at det er en meget lang proces, før et nyt produkt er på markedet, og der vil gå årevis, før det sker. Der kan nok ske to ting:

  1. At tilladelsen for glyfosat i EU forlænges, netop fordi man ved, at der er et nyt produkt på vej, og der ses en løsning forude. Det kan tænkes, at det pløjefri landbrug/Conservation Agriculture får en særlig bevilling, fordi klima og ressourcer efterhånden har en meget stor fokus blandt vælgerne og dermed politikerne.
  2. At der gives dispensation for visse procedurer i godkendelsen af et nyt produkt, fordi det er så politisk vigtigt, at der netop kommer en afløser.

Radulanin A – den molekylære sammensætning

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

FRDK medlems login

Her kan du logge ind hvis du er medlem.

Er du ikke medlem?

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.