Kovending hos Seges og L&F i forhold til CA vækker glæde – og undren

Temaet ved årets Plantekongres i Herning var ene og alene regenerativt landbrug på kongressens første dag. Det vakte selvfølgelig glæde blandt landmænd, der har dyrket jorden på den måde i årevis, men også en vis undren over den pludselige ændrede tilgang.
Også i beretningen for Planter i L&F var der fokus på pløjefri dyrkning, conservation agriculture og regenerativt landbrug. Beretningen blev aflagt i fællesskab mellem direktør Peter Nyegaard Nissen og formand Torben Hansen.

Samtlige indlæg på førstedagen ved Seges’ årlige plantekongres i Herning Kongrescenter, der blev afholdt i forgårs og i går, handlede om regenerativt landbrug.

Forskere, specialister og landmænd kom med mange gode inputs til debatten om, hvad regenerativt landbrug er, og hvad det kan.

Herunder hvilke effekter, man opnår ved reduceret jordbearbejdning, sædskifte, efterafgrøder, tilbageførsel af organisk materiale som halm med videre.

Emner, som er og har været velkendt blandt medlemmer af FRDK og tilhængere af pløjefri dyrkning og conservation agriculture i mere end 20 år.

Men også emner, som har været meget lidt repræsenteret ved den årlige plantekongres. Indtil nu.


Grebet af energien
Et af kongressens første indlæg med titlen »Regenerativt Landbrug – hvad og hvorfor?« blev præsenteret af blandt andre Jens Elbæk, der er afdelingschef for Planter & Miljø ved Seges Innovation.

Efter indlægget bad Søren Ilsøe om ordet. Han er landmand, planteavlskonsulent og en af foregangsmændene for netop reduceret jordbearbejdning og conservation agriculture i Danmark

– Vi, herunder Agrovi og FRDK, har jo påpeget det her i over 20 år, hvor vi har mødt en mur af modstand. Hvad er der sket, siden der pludselig er så markant en anden holdning, spurgte han.

Jens Elbæk pegede på, at det er den store fokus på emnet fra flere kanter, og en god energi omkring emnet, som han synes er spændende at udforske.


L&F har også rettet fokus mod de regenerative takter
FRDK har ved flere lejligheder opfordret såvel Seges og L&F til at medtage klima- og miljøeffekter af pløjefri dyrkning og conservation agriculture i stedet for udelukkende at fokusere på tekniske og kemiske løsninger som biokul og nitrifikationshæmmere.

Det gjorde sektordirektør for Planter i Landbrug & Fødevarer Peter Nyegaard Nissen i den grad, da han aflagde beretning forud for plantekongressen.

Han peger fortsat på biokul og nitrifikationshæmmere som en del af løsningen, men han pegede også på biologiske klima- og miljøløsninger.

Blandt andet øget dyrkning af græs, planteforædling foruden regenerativt landbrug, conservation agriculture og pløjefri dyrkning.

– Fremtiden er grøn, og fremtiden tilhører planterne, sagde han fra talerstolen.


FRDK-medlemmer viser vejen
De principper, der er gennemgående i definitionen af regenerativt landbrug, er de principper, som FRDK-medlemmer i forvejen dyrker deres jord ud fra.

Derfor var tre ud af fire landmænd i sessionen »Sådan dyrker jeg regenerativt« da også FRDK-medlemmer.

Bestyrelsesmedlemmerne Martin Molbo og Niels Hansen samt medlem Anne Ahrentoft fortalte sammen med økolog Michael Meyer flere end 300 tilhørere om, hvordan de driver deres landbrug.

Tre ud af fire landmænd, der på Plantekongressen skulle fortælle om, hvordan man driver regenerativt landbrug i praksis, var FRDK-medlemmer. Fra venstre ses bestyrelsesmedlemmerne Martin Molbo, Niels Hansen og medlem Anne Ahrentoft. De havde følgeskab af økolog Michael Meyer.


FRDK-landmændene er langt foran
Formand for FRDK, Henrik Terp, påpegede i en debat om fremtiden for regenerativt landbrug, at landmændene er langt foran forskere og eksperter.

Emnet var, hvordan man konkret kommer videre, så landbrugsjorden kan blive dyrket regenerativt.

Men FRDK-medlemmer er og har allerede været i gang i mere end 20 år.

– Når jeg hører den her debat, så må jeg sige, at I er langt bagud.  Vi skal have vendt blikket ud mod landmændene, for det er overset, hvor stor en udvikling, der sker derude. Vi er jo i fuld gang, sagde han.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.