Harvning ser ud til at gavne vårbyg

I et nyt forsøg med såmaskiner ser det ud til, at vårbyg kvitterer godt for en øverlig jordbearbejdning med både bedre fremspiring og flere sideskud.
Succes med conservation agriculture
Foreløbige resultater i et forsøg med harvning kontra direkte såning uden jordbearbejdning viser, at vårbyg kvitterer for en let jordbearbejning med højere fremspiringsprocent og flere sideskud. Her fremlægger forsøgsansvarlig og landskonsulent markteknik Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES, tallene.

På et forsøgsareal ved Yding i Midtjylland har SEGES anlagt et forsøg med direkte såning med tre forskellige såmaskiner, som har sået i både harvet jord og upløjet jord.

Der er i slutningen af juni synlig forskel på de parceller, hvor der har været foretaget jordbearbejdning, og de uden jordbearbejdning.

Byggen er højere og mere kraftig på de jordbearbejdede parceller, hvor der har været foretaget en øverlig bearbejdning i 5-8 centimeters dybde.

Plantetællingen taler også sit tydelige sprog. På de harvede jorder er der en fremspiring på 92 procent, og på de direkte såede jorder er den på 69 procent. Der er altså 34 procent flere planter i de harvede parceller.

Det samme gælder sideskud. Der er 31 procent flere i de harvede parceller.

– Det tyder på, at en let harvning er god for vårbyg, og jeg vil også skyde på, at det er de harvede parceller, der kommer til at give de højeste udbytter, siger forsøgsansvarlig og landskonsulent, markteknik, Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES.

Han kalder den øverlige jordbearbejdning for en conservation agriculture light-udgave.


Etablering af vårbyg er en udfordring i CA
Grunden til, at der er både harvede og ubearbejdede parceller i forsøget er netop at undersøge, hvor stor en betydning jordbearbejdning har for etableringen af vårbyg, som er en af de større udfordringer indenfor conservation agriculture.

– Indenfor CA vil vi gerne have så lidt jordforstyrrelse som muligt, men i forhold til vårbyg ser det ud til, at der også skal tilstrækkelig jordbearbejdning til, så vi skal have fundet en balance, siger Henning Sjørslev Lyngvig.

Hvis man har erfaring med for dårlig fremspiring af vårsæd, eller hvis man vurderer at jordens kondition enkelte år gør, at jorden har brug for hjælp til optørring og varmetilgang, kan man vælge CA-light-modellen.

– Jeg hører til tider nogle CA-folk sige, at det er forkert at harve. Min egen mening er, at det er en god målsætning at ville så direkte. Men hvis erfaringen er, at det år efter år er problematisk at så vårsæd direkte, så skal man gøre, hvad der kræves. Her er CA-light et lille kompromis, der er acceptabelt. Brug den ved behov, siger han.


Sammenligner tand- og skiveskær
Forsøgets hovedformål er at sammenholde forskellige såmaskiner med henholdsvis tandskær og skiveskær, og er en del af SEGES’ projekt »Succes med Conservation Agriculture«.

Sidste år blev såmaskinerne testet i hvede, hvor der var forskellige stubhøjder, og i år altså med vårbyg, der er sået efter en efterafgrøde. Markerne blev nedvisnet 9. marts og sået 29. marts.

Næste år er der forsøg med sådybdens betydning ved direkte såning.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.