En stor og vigtig del af FRDK er at dele faglig viden med medlemmerne og drive projekter, der skal gøre pløjefri landmænd bedre rustet til at håndtere de pløjefri systemer. Den faglige viden deles i foreningens medlemsblad og nyhedsbreve og i erfa-grupper, som FRDK faciliterer.
Men foreningen gør også et stort arbejde for at forbedre de politiske rammevilkår for pløjefri landmænd.
Det betyder, at et udvalg fra bestyrelsen gennem de sidste par år har haft møder med blandt andre Landbrug & Fødevarer, Seges, Klimarådet, Danmarks Naturfredningsforening, folketingspolitikere med flere for at udbrede kendskabet til de mange fordele ved pløjefri dyrkning.
Forleden var formandskabet bestående af formand Henrik Terp og næstformand Kaare Larsen og formand for kommunikationsudvalget Leo Bajlum til møde med formandsskabet for L&F, Søren Søndergaard og Martin Hjort Jensen, samt sektordirektør for planter, Peter Nyegaard Nissen.
– Det var et godt og konstruktivt møde, hvor vi fik diskuteret mulighederne for at møde samtidens krav til landbruget med pløjefri dyrkning og conservation agriculture, siger formand Henrik Terp.
Politiske resultater
Det er ingen hemmelighed, at det tidligere har været svært for FRDK at få hul igennem. Både i landbrugserhvervet men også hos det øvrige samfund.
Men det ser ud til, at det endelig vinder ørenlyd.
I hvert fald var regenerativt landbrug hovedemnet på årets plantekongres, og i åbningstalen adresserede direktør for planter i L&F, Peter Nyegaard Nissen direkte conservation agriculture og pløjefri dyrkning.
FRDK i den grønne trepart
Men der, hvor FRDKs politiske arbejde for alvor tog et tigerspring, var, da foreningen blev inviteret med i et ekspertudvalg i forbindelse med Den Grønne Trepart. Opgaven var her at vurdere klimaeffekterne af de pløjefri dyrkningssystemer.
Samarbejde med universiteter
Der er også rift om FRDKs medlemmer fra universiteternes side. FRDK-medlemmer sidder nemlig på meget data, som kan være med til at afdække, hvor stor klima- og miljøeffekterne egentligt er.
Lige nu bidrager FRDK-medlemmer med data til to forskningsprojekter hos Aarhus Universitet. Et, hvor man undersøger reduceret jordbearbejdnings sundhedstilstand, og et hvor man undersøger, om pløjefri dyrkning kan give en reduktion i den kommende CO2-afgift.