2024 lakker med enden, og vi kan i FRDK se tilbage på endnu et særdeles aktivt år i vores forening.
Politisk set har året været meget spændende for vores dyrkningssystemer. En del af den grønne treparts aftale om Et Grønt Danmark indeholdt nedsættelsen af et ekspertudvalg, der lige nu er i gang med at undersøge klimaeffekterne af pløjefri dyrkning, conservation agriculture og regenerativt landbrug.
Her har vi i FRDK været særdeles aktive, og det lykkedes os at få en plads i udvalget, som vores faglige ekspert Annette Vibeke Vestergaard besætter.
Det er et tigerspring for vores forening og vores dyrkningssystemer, at vi er repræsenteret i det udvalg. På lige fod med Aarhus og Københavns Universiteter, Seges og Icoel med flere.
Vi betragter det som en blåstempling.
Der er ingen tvivl om, at det store benarbejde, vi har gjort, hvor vi har rejst rundt og banket på hos universiteterne, Seges, Klimarådet, L&F med flere har givet pote. Vi har også haft gode dialogmøder med både Carlsberg og Danmarks Naturfredningsforening.
Et aktivt år i marken
Heldigvis har det hele ikke kun handlet om politik.
Vi har bestemt også været i marken i det forgangne år.
Vi har holdt åben pløjefri mark i Nordjylland og Sverige, markdemo med biostimulanter, efterafgrødemoer.
Vinterperioderne har vi brugt på vores årlige fagdag og medlemsmøder. Det har været en fornøjelse at komme rundt i landet og møde jer medlemmer.
I starten af juni måned holdt vi vores 25 års jubilæum på Sanderumgaard på Fyn. Det var en fantastisk dag med besøg af omkring 350 gæster, en propfyldt foredragssal, flot maskinudstilling, sådemo og jubilæumsfest om aftenen.
Vi har også været repræsenteret på dyrskuer og messer rundt omkring i landet og på Borgeby i Sverige.
Stor interesse for de pløjefri systemer
Vi oplever generelt en stor interesse for vores dyrkningssystemer som omfatter alt lige fra pløjefri dyrkning til regenerativt landbrug.
Vi har i år uddannet 12 nye FRDK PløjefriRådgivere, så vi har 15 i alt.
Vores FRDK PløjefriRådgiver-netværk er et fantastisk forum for udvikling af dyrkningssystemerne. Rådgiverne udveksler viden og erfaringer med hinanden, så deres rådgivning til jer medlemmer bliver endnu stærkere.
Vi er oppe på 35 rådgivere i netværket.
Nye muligheder for projektarbejde
Et andet sted vi udvikler vores faglige viden om reduceret jordbearbejdning er i vores projekter. Lige nu er vi ved at afslutte Carbon Farm-projektet, som har kørt i otte år.
Vi er på udkig efter muligheder for videreførsel af forsøgs-parcellerne og nye projektsamarbejder.
Håb om bedre dyrkningssæson
Inden længe starter en ny vækstsæson. Heldigvis har vejret artet sig de fleste steder her i efteråret til gavn for vintersæden.
Det var ellers en udfordrende vækstsæson, vi var igennem i år. Og vi må håbe på, at vejrguderne og klimaforandringerne er os venligere stemt næste år.
Vi kunne dog glæde os over, at vores dyrkningssystem mange steder betød, at jorden ikke skyllede væk, og at reduceret jordbearbejdning mange steder gjorde det muligt i det hele taget at få sået i foråret.
Mange hilsner fra formand for FRDK, Henrik Terp
Juleferie i FRDK
FRDK holder juleferie fra og med mandag den 23. december.
Vi er tilbage igen mandag den 6. januar.
Der udkommer nyhedsbrev igen i uge 2.