FRDK medlem: Tre metoder til etablering af frivillige efterafgrøder

Henning Marstrand Hansen fra Kirke Såby på Midtsjælland har primært frivillige efterafgrøder. De er forsøgt sået med tandharve og med strigle. I år vil Henning så efterafgrøderne før høst med sin Bredal gødningsspreder.

Til efterafgrøder foretrækker Henning Marstrand Hansen arter, der udvintrer, så der er mulighed for at rydde op med en nedsprøjtning sidst på året. For frit at kunne vælge efterafgrøder tager Henning et lille træk i kvælstofkvoten. Han vil også gerne skifte sin gødningsspreder, så han kan udnytte muligheden med præcisionslandbrug til at opfylde efterafgrødekrav.

Såning med tandharve
Henning har forsøgt sig med forskellige etableringsmetoder til efterafgrøder. En APV luftsåmaskine kan flyttes mellem maskinerne. Den blev oprindeligt indkøbt til Köckerling tandharven på 3 m.
Efterafgrøderne blev uddrysset bag ved pakkevalsen og før efterharven. Der er desværre ikke plads til at uddrysse før pakkevalsen. Henning vurderer, at fremspiring er for ringe og uens. For mange frø lander nok ovenpå joden.

Såning med strigle
Henning vil gerne arbejde hen mod conservation agriculture og har været i Jylland for at hente en brugt CMN 8 m halmstrigle. Luftsåmaskinen blev sidste år ombygget, så udløb fra alle 8 slanger blev delt. Fordelingen mellem de 16 udløb har Henning fået til at fungere udmærket. Frøene drysses ned efter anden række af strigletænder. Såning blev desværre lidt forsinket, og fremspiring og udvikling af efterafgrøderne var ikke optimal.

Såning med gødningspreder
I år er det planen, at de fleste efterafgrøder skal ud før høst. Henning har gjort sin Bredal gødningspreder klar til opgaven og forventer at så fra 24 m sprøjtespor i slutningen af juli og gerne lige før nedbør, sådan som det anbefales.

Storfrøede arter
Hening har gode erfaringer med både fodervikke, boghvede og olieræddike. Honningurt og andre småfrøedearter egner sig ikke til udsåning med gødningsspreder. Det endelige udsædsmængder er ikke fastlagt endnu, men blandinger vil bestå af de tre arter, og der vil blive tilsat sneglepiller.

Klarskovgård
Henning er fjerde generation på Klarskovgård, som han overtog i 1999. Henning var tidligere pilot i forsvaret og ved SAS. Han gik på pension i 2013.

Henning driver 50 ha med vinterhvede, vinterraps, vårbyg og hestebønner i kuperet terræn på Midtsjælland. Jorden er drevet pløjefrit i 12 år. Henning udfører markarbejde selv. Han har mejetærsker sammen med en nabo. Såning overlades dog til andre.

Ønsker en 3 m såmaskine
Henning vil gerne gå hele vejen til CA. Flere FRDK kollegaer har sået ved Hennng med NoTill såmaskiner. Raps blev i flere år sået med en Strip-Cat stribeharve.

Henning vil gerne investere i en såmaskine til direkte såning. Det skal være en 3 m såmaskine med individuel dybdestyring. Det kunne være en Amazone Primera tandsåmaskine. Den har ikke fundet vej til Danmark; men er velkendt i Europa. En anden mulighed er den nyudviklede bokssåmaskine med skiveskær fra Sly Boss. Den introduceres i Danmark i år. Henning hælder mest til tandskærssåmaskinen, men begge typer er en mulighed.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.