Planteklip fra efterafgrødeforsøg på Hørbygaard

Christian Castenskiold anlagde sammen med Agrovi sidste efterår et stort forsøg med efterafgrøder for derved at blive klog på hvilke efterafgrøder, der vil passe godt på Hørbygaard, der ligger på Tuse Næs ved Holbæk. Agrov tog i efteråret planteklip. Der var mest plantemasse i CarbonFarm blandingen.
Fire blandinger fra shopFRDK blev suppleret med en blanding beståede af grønrug og blå bitterlupin. På billedet herunder adskiller Rug-lupin blandingen sig som mørkere striber. Dronebillede fra november 2020. Foto: Andreas Skov Rasmussen, Agrovi

I slutningen af november foretog Agrovi planteklip fra parcellerne. Jeg har fået lov at bringe foreløbige resultater fra planteklip, som Agrovi foretog i slutningen af november.

Forholdstal for overfladisk biomasse ved planteklip foretaget af Agrovi i november 2020. MFO-blandingen er sat til 100%.

Der blev er også taget klip i de to bånd, hvor der blev gødet med 20 kg N på tværs af parcellerne

CarbonFarm blandingen
MFO blandingen var med den sentblomstrende olieræddike-sort Baracuda, der også indgår i CarbonFarm blandingen. MFO blandingen har klaret sig godt, så der har været kvælstof at hente efter høst. CarbonFarm blandingen, der i 2020 bestod af otte arter, er dog den blanding, der har produceret mest biomasse.
CarbonFarm blandingen adskiller sig på dronebilledet sammen med MFO blandingen som lyse striber. Det skyldes, at Baracuda olieræddiker er lyse i forhold til andre sorter.

Rug og bitter lupin
Det er spændende at medtage blandinger, der afviger meget. Som det ses af grafen, var der ikke meget at klippe af i parcellerne med rug og lupin. Et bioklip er dog et øjebliksbillede, og hvor de fleste arter stopper deres vækst i november, så vil rugen holde ved og fortsætte væksten ind i foråret. Som forfrugt til vårbyg er rug ikke godt. Som forfrugt til fx hestebønner kan det være en god løsning. Lupin kan udskiftes med vintervikke for at opnå en større kvælstofproduktion.

Forsøget høstes
Der er nu vårbyg i marken. Der vil blive målt udbytte i parcellerne til høst, og der vil blive udtaget prøver til proteinbestemmelse. Vi ser frem til at høre om dette.

Knivtromling
I samarbejde med CarbonFarm projektet blev halvdelen af de 24 m brede parceller tromlet med en Dal-bo MaxiCut knivtromle sidst i november. Ved besigtigelse i forsommeren så det ud til, at tromlede parceller var lidt foran. Tromlingen har nok sat gang i omsætningen af efterafgrøderne.

Tak
Fra Agrovi har Andreas Skov Rasmussen og Lene Mathiasen sammen med Hørbygaard stået for arbejdet. Tak for at vi må dele jeres foreløbige resultater.

Denne Nyhed blev bragt i FRDK-Nyhedsbrev nr. 28. den 16. juli. Hvis du ikke er medlem af FRDK, så går du glip af vores ugentlige Nyhedsbrev.

CarbonFarm projektet har fået støtte fra GUDP

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

FRDK medlems login

Her kan du logge ind hvis du er medlem.

Er du ikke medlem?

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.