Debatten om kulstoflagring i jorden er evig aktuel, og der er mange holdninger til det spørgsmål. I Danmark har professor Jørgen E. Olesen gang på gang afvist, at det har nogen særlig effekt at opbygge kulstofindholdet i jorden og lade det blive der.
Jovist, kan der opbygges kulstof i jorden, men effekten aftager over tid, og det batter ikke rigtig noget i forhold til reduktionsmålene.
Andre steder i verden mener professorer noget andet. Jord-forsker Don Reicosky fra US Department of Agriculture har påvist, at hvis man pløjer, så udleder jorden 1,5 ton CO2 på 24 timer.
Verificerings-organet Verra har også anerkendt danske Agreenas carbon-program, som belønner landmænd, der lagrer CO2 i jorden med reduceret jordbearbejdning.
Dansk CA-landmand tager sagen i egen hånd
Planteavlskonsulent og CA-landmand Søren Ilsøe har i mange år deltaget i debatten. Tidligere som næstformand i FRDK. Han er direkte uenig i den danske professors holdninger.
– VI har løbet panden mod en mur i mange år med den debat her i Danmark. Og vil man ikke anerkende, at man kan lagre og bygge op, hvilket jeg mener, der er et stort potentiale for, så må man da kunne se, at vi skal passe på det, der er i jorden, siger landmanden, der nu har taget sagen i egen hånd.
Han har investeret i CO2-måleudstyr. En sensor, som placeres i toppen af en laboratoriekolbe og som kobles til PC’en, som lagrer målingerne.

CA-jord er en klimabombe
Han tager 500 gram af den jord, der skal undersøges. Han har prøvet med 500 gram af sin egen CA-jord, der ikke har været rørt i mere end 20 år, og så noget hårdt bearbejdet og udpint jord.
Efter 11 timer var der udledt 4.000 ppm CO2 fra den mishandlede jord, men over 10.000 ppm fra hans egen jord – og udledningen var stadig i gang, mens den var stoppet i den mishandlede jord.
– Jo sundere jorden er, jo mere CO2 udledes der, når der jordbearbejdes. CA-jord er derfor potentielt en klimabombe, for det er meget mere kulstof og CO2 i en sådan jord, som kan futte af ved bearbejdning. Der burde være en lov med pløjning af CA-jord, siger han.
Han sammenligner pløjning af CA-jord med pløjning af lavbundsarealer.
– Man burde have lov at dyrke lavbundsarealer, hvis man nøjedes med at så med en skiveskærsmaskine, siger han.

Sikker måde at vurdere jordens tilstand på
Udover at være et indspark i debatten om potentialet i kulstoflagring og -bevarelse i pløjefri jord, så vil Søren Ilsøe også bruge målinger i sin rådgivningsarbejde hos Agrovi.
– En måling af CO2-udledningen ved forstyrrelser af jorden, siger rigtig meget om sundheden af din jord, siger han.
Han vurderer, at det er en måske endnu mere sikker måling af jordens kulstofindhold end de laboratorieanalyser, der laves andre steder.
– Jeg har set store variationer i resultaterne for den samme klump jord, fortæller han.