Artikelforfatter

FRDK-medlem: Blomsterbrak gavner både naturen og landmanden

Hos griseproducent Niels Kristian Oien, Sæby i Vendsyssel, opfylder FRDK Blomsterbrak flere formål. Den giver grundlag for en god vildtbestand og forbedret biodiversitet, den opfylder miljøkrav og er med til at give landmanden et godt image overfor det omgivende samfund og banken.

Der er blomsterbrak- og vildtstriber i stort set alle Niels Kristian Oiens marker på ejendommen Annexgaarden i Hørby ved Sæby. Og der er vildtstriber omkring søer, i græsbrakmarker og i forbindelse med skovområder.

– Vi bor midt i et naturområde med Paragraf III, Natura 2000 og en ådal i baggrunden, så naturen er en del af vores landbrug. Vi kan lige så godt lave naturtiltag de steder, det giver mening. Det gør det for eksempel på østsiden af vores læhegn, hvor vi alligevel ikke rigtig kan avle noget, siger Niels Kristian Oien, der er femte generation på ejendommen.

Sidste år prøvede han for første gang FRDKs blomsterbrak, og i år skal der sås i alt 2,5 hektar igen.

– Der var sådan et liv og en summen i de striber, så man tænkte, om det virkelig kunne passe, at det kunne tiltrække alt det kryb og kravl, fortæller Niels Kristian Oien.

Dog understreger han, at naturtiltagene skal passe ind i produktionen.

– Vi er ikke religiøse, men vi gør nogle tiltag, når det kan passe ind på det praktiske plan, siger han.

Vildtvenligt

Striberne giver føde og skjulested til både rådyr og fuglevildt. Det passer Niels Kristian Oiens markmand rigtig godt, for han er ivrig jæger og selv med i det jagtkonsortium, der har jagten på ejendommen.

– Vi har set mange flere fasaner, og vi ved, at der også er kommet flere agerhøns, siger landmanden.

Han såede også et stykke med kløver som efterafgrøde for at samle kvælstof til en kommende havremark, og den blev etableret så godt, at den stod meterhøjt.

– Man kunne lige se hovedet af rådyrene, når de gik derude, fortæller han.

Opfylder krav til miljøet og banken

Blomsterbrak-blandingen er brugt i miljøfokusområder (MFO). På den måde opfylder Niels Kristian Oien kravet om udlæg af fem procent MFO-areal, så han kan få grøn støtte.

I dag bliver landmanden mødt af krav om en vis grad af bæredygtighed af banken. Flere pengeinstitutter vil gerne se en ESG (Environment Social Governance) afrapportering i landmandens årsregnskab, hvor han redegør for, hvordan han arbejder med bæredygtighed.

– Jeg har tænkt mig at bruge mine blomsterbrak-striber på lige fod med eksempelvis efterafgrøder, udskiftning til LED-belysning, præcisionsjordbrug med mere i min ESG-rapport, siger han.

Et godt image

Sidste år såede Niels Kristian Oien også blomsterbrakken langs vejen og op langs alléen ind til gården. Tidligere år har det været deciderede blomsterstriber, men det er han gået væk fra.

Han foretrækker vildtblandinger fremfor blomsterblandinger, fordi vildtblandinger opfylder et formål i stedet for bare at se godt ud.

– Selvom det ikke var deciderede blomsterstriber, så kunne jeg se, at folk stoppede op og tog billeder. Jeg synes, det er med til at give et godt image, at vi tydeligt viser, at vi gør noget for vildt og insekter, siger Niels Kristian Oien.

Annexgaarden

Ejet af Niels Kristian Oien, der er 5. generation

Beliggende i Vendsyssel ved Sæby

1.100 søer og produktion af 30 kilos grise

Ejer 220 hektar og forpagter 176 hektar

Dyrker korn, raps og frøgræs

Pløjefri dyrkning i 10 år

Kører lidt maskinstation

Indhold FRDK Blomsterbrak

Boghvede

Hør

Blodkløver

Rødkløver

Olieræddike

Honningurt

Fodermarvkål

Kællingetand

Alm. katost

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.