Der er stor fokus på, hvordan man i det konventionelle landbrug kan minimere brugen af kemi og gødning, hvis man tænker i regenerative baner.
Her kan biostimulanter være svaret, og der dukker flere og flere produkter op på markedet. Et af de firmaer, der producerer biostimulanter, og som har en dansk afdeling, er den litauiske virksomhed Bioenergy.
De har haft deres produkter med i Landsforsøg i tre år i træk, og i år var der gode resultater i en af parcellerne, hvor mængden af svampemiddel i en vårbyg blev halveret og erstattet med tre forskellige biostimulanter.
– Selvom der var brugt halv mængde svampemiddel, så var der i tre gentagelser samme eller højere proteinindhold og samme udbytte, fortæller Sarunas Marcinkevicius, der er forhandler af Bioenergys produkter i Danmark.
Produktet blev testet på yderligere to lokationer, men her druknede forsøget i vand.
Styrker planten
Vårbyggen blev behandlet med produkterne Ruinex, Bactoforce og Maxprolin. Ruinex hjælper med at kompostere planterester på jorden og desinficerer jorden for skadelige svampe og bakterier. Både Bactoforce og Maxprolin hjælper på forskellige måder planten til selv at bekæmpe stress.
– Der er mange fordele ved at undgå at bruge svampemidler. Svampemidler ødelægger også de gode svampe, vi gerne vil bevare i jorden, og de nærmest balsamerer planterne, så de bliver sværere at omsætte, siger Sarunas Marcinkevicius.
Test af biostimulanter er svært
Bioenergy har haft deres produkter med i Landsforsøgene i tre år i år træk, men det har været svært at påvise den store effekt.
– Det er meget svært at teste biostimulanter, da det er levende mikroorganismer, og de virker ikke på samme måde som kemi, men bliver testet på samme måde. Med biostimulanter skal man kende sin jord. Man skal tage jordprøver, pH-test og have en fornemmelse for, hvad den har brug for og hvornår, siger Sarunas Marcinkevicius, der er forhandler i Danmark.
Positive resultater hos landmænd
Flere danske landmænd er begyndt at bruge deres produkter. FRDK har været i kontakt med flere, som har oplevet positive resultater af biostimulanterne.
Mælkeproducent Hans Skovgaard er overbevist om, at biostimulanterne har en effekt, og han er klar til at køre med biostimulanter for tredje år i træk. Han bruger blandt andet produktet Fosfix til at erstatte fosforgødning til majs.
– Jeg kan se, at mine behandlede majs er sundere og grønnere længere, og de kommer rigtig godt fra start, siger han.
Planteavler Ivan Madsen har også prøvet biostimulanter, og nedsatte sit forbrug af gødning i de behandlede parceller. Han høstede, til sin store overraskelse, 1,5 ton mere i det område, der var givet biostimulanter og mindre kunstgødning.