Efterafgrøde-demo i Vejen

Efterafgrøder

Dato:

13. oktober 2022

Tidspunkt:

10:00

Lokation:

Tre forskellige steder i landet, inviterer SAGRO i samarbejde med DSV og FRDK til de populære efterafgrødedemonstrationer. Her vil der være rig mulighed for at spore sig ind på den eller de muligheder som kan optimere dit markbrug. Dette års fokus, er blandt andet på etablering, artsblandinger, timing af destruktion mm.

For at sikre den ønskede effekt af efterafgrøder, er det vigtigt at etableringen er i orden. Den overordnede målsætning for efterafgrøder er at mindske kvælstofudvaskningen fra dyrkningsfladen og at hæmme ukrudt, men for mange vil en succesfuld efterafgrøde være en efterafgrøde som stryger lige gennem en kontrol. Mange lykkes ikke med en god etablering, og nogle bliver endda sanktioneret med f.eks. bortfald af tilskud og kvotetræk. Landbrugsstyrelsen har netop øget kontrollen med målrettede efterafgrøder og udtager nu 10% til kontrol i stedet for 5%.

I løbet af efteråret demonstreres tre måder at etablere sine efterafgrøder. I påskedagene er der udlagt 6 forskellige slags efterafgrøder i vårbyg og vinterhvede, ved Grindsted kun i vårbyg. Udlæggene består af enten 100% alm. rajgræs, græs eller cikorie med op til 25% bælgplantefrø, og slutteligt en frivillig efterafgrøde som består af 4 forskellige kvælstoffikserende arter. Vi glæder os til at vise udlæggene i vintersæd, vi har rådført os hos økologerne, som har god erfaring indenfor dette.

D. 1. August blev der spredt efterafgrøder ud før høst. Der var på daværende tidspunkt udmærket fugt til stede. Der blev spredt olieræddike og Honningurt i forholdet 90-10%, to blandinger leveret af DSV med 25% bælgplantefrø, en blanding optimeret til at øge kulstofindholdet i jorden og forbedre jordstrukturen samt en blanding med særligt gode kvælstoffikserende egenskaber. De to sidstnævnte er spredt i samarbejde med FRDK. Såning før høst giver et vækstmæssigt forspring ift. De efterafgrøder som er sået efter høst, dermed sikres dybere og større opsamling af næringsstoffer, samt større konkurrenceevne overfor ukrudt. Det vigtigste argument er dog at de er etableret før d. 20. August.

De samme blandinger som var spredt før høst, er også etableret efter høst, med den metode som den respektive landmand normalt benytter sig af. Såning efter høst er sammen med forårsudlæggene de mest sikre etableringer.

---

Lokation:

Arrangør: SAGRO

  • Læborg Kirkevej 21
  • Vejen
  • Danmark

Om Begivenheden

  • 13. oktober 2022 10:00   -   12:00
Del begivenhed
Tilføj til kalender

FRDK medlems login

Her kan du logge ind hvis du er medlem.

Er du ikke medlem?

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.