Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Online lancering af ny rapport: Conservation agriculture – det oversete klimaværktøj

30 november | 10:00 10:45

Hele verden taler om det.

Det enorme klimapotentiale der er i at lagre kulstof i jorden og stoppe med at brænde det af.

EU, FAO. Universiteter over hele verden; Australien, USA, Italien, Tyskland, Sverige.

I Danmark taler man kun om at udtage lavbundsjorder, og der satses stort på at bygge pyrolyseværker og tilføre jorden biokul, mens der stadig udvindes kul andre steder. Et andet virkemiddel, der peges på i Danmark som løsning på at nå klimamålene, er nitrifikationshæmmere. Det er et kemisk produkt, som kan tilsættes græsmarker, gylle og handelsgødning.

Det er et massivt svigt. Både af klimaet, miljøet, biodiversiteten og landmanden. Det viser en ny rapport »Klimaeffekter ved conservation agriculture«, som Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark har udarbejdet.

For med conservation agriculture (CA), hvor vi både kan opbygge og forhindre tab af kulstof fra jorden, kan der opnås en samlet klimaeffekt på 2 ton CO2-ækvivalenter pr. hektar pr. år. Måske mere. Måske mindre. Ud over kulstoflagring og mindre kulstoftab giver CA også mindre lattergasudledning og en brændstofbesparelse.

Det vil sige, at hvis vi dyrker to tredjedele af omdriftsarealet med raps og korn efter principperne i CA, kan vi reducere klimaeffekten fra landbruget med 2 millioner ton CO2 ækvivalenter om året. Det er næsten 25 procent af det samlede antal ton, som landbruget skal reducere sin udledning med inden 2030.

Vi må ikke overse denne mulighed.

Dertil skal lægges, at conservation agriculture har en række positive effekter på markjordens sundhed, diversitet, insekter, fugle og dyr, det minimerer risikoen for vand- og vinderosion og dermed risikoen for næringsstof- og partikeltab.

Det er altså også en stor fordel for landmanden.

Vi lancerer vores nye rapport online torsdag den 30. november. Her vil tidligere landskonsulent hos Seges og agronom Annette Vibeke Vestergaard præsentere rapporten, der viser, hvor stor en klimagevinst der er ved conservation agriculture.

Se mere om den nye rapport her

Conservation agriculture – det oversete klimaværktøj

Online lancering og offentliggørelse af ny rapport

Torsdag den 30. november fra klokken 10.00 til 10.45

TILMELDING HER


Program

Kl. 10.00 Velkomst ved formand for FRDK, Henrik Terp

Kl. 10.10 Gennemgang af rapporten Klimaeffekter ved conservation agriculture ved faglig ekspert i FRDK, Annette Vibeke Vestergaard

Kl. 10.25 Spørgsmål

Kl. 10.45 Tak for i dag

Online

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.