Pløjefri dyrkning har øget farbarheden i et ekstremt vådt år

Det regnede ekstraordinært meget i sæsonen 2023/2024, så selv de pløjefri landmænd blev ramt i det vestjyske. Alligevel har dyrkningsmetoden givet dem forspring. Og flere har fået øjnene op for fordelene.
Jordklump med tydelige regnormegange
De pløjefri landmænd har i år haft nemmere ved at køre på markerne, fordi de ikke har pløjet.

Det er lidt en pose blandede bolcher – det er svært at tegne et generelt billede, når vi har et efterår med 400 millimeter fra september til januar og totalt set næsten 1.100 millimeter fra september til september.

Overordnet er der ikke meldt om bedre eller dårligere udbytter hos de pløjefri landmænd.

Den jord, der pakker nemt, har også pakket hos de pløjefri landmænd i år. Men der er en lille tendens til mindre kompakt jord uden pløjning.


Markant bedre farbarhed
Farbarheden i høst har dog været markant bedre i de upløjede marker. Der har ikke været så dybe spor.

En pløjefri landmand valgte at pløje et stykke jord på grund af ukrudt, og det var markant blødere og med trælse spor til følge ved høsten.

Flere landmænd end tidligere har forsøgt sig med pløjefri etablering af vårbyg, da de kunne se at etableringen trak ud og trak ud.

De marker har set ens ud i forhold til de pløjede igennem året. Der er ikke meldt om ændring i udbytte. Tilbagemeldingerne har været, at det nok ikke er sidste gang, de prøver at etablere uden pløjning.


Gode efterafgrøder giver pote
Der har hos én været prøvet med såning af vårbyg efter en dybere grubning.

Det har vist sig, at der, hvor der har været gode efterafgrøder, har der været et mindre dieselforbrug i forbindelse med grubning og såning, end der hvor der ikke har været gode efterafgrøder.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.